Wednesday, June 29, 2022
spot_img

Exclusive Content:

Småa säkrar tryggheten för Sveriges företagare

Under pandemin spelade Småföretagarnas Arbetslöshetskassa, eller SMÅA, en nyckelroll...

Enklare för småföretagare att få extern finansiering

OPR-Företagslån, med kontor i Stockholm, skapar tillväxt och lönsamhet...

Nina Jansdotter – företagare skriver bok om kärleksbedrägerier i sociala medier

Nina Jansdotter, är företagare och karriärcoach samt författare till...
HemEkonomiEkonomi – Så mycket...

Ekonomi – Så mycket mer än bara pengar

Om man säger ekonomi tänker de flesta på pengar, men de finns fler värdefulla resurser att ta hänsyn till. De flesta som startar företag gör det inte för pengarnas skull, utan för att få mer av en annan resurs, nämligen tid. Men under resans gång glöms det bort.

Charlie Söderberg sitter avslappnad i den bruna läderfåtöljen, sippar på en kopp te och kollar in vad som hänt på Nyhetsmorgon. Vi känner honom främst som rikedomscoach från programmet Lyxfällan, men för Charlie handlar rikedom och ekonomi om så mycket mer än bara pengar.
– Allt jag gör handlar om ekonomi, för mig betyder det hantering av resurser som tid, pengar, energi och kärlek. Nyckeln är att inte göra ekonomi till en pengafråga, det är en resurs bland andra, utan att ta kommando över flödena. Då får man helt andra resultat.
Det går inte att sticka under stolen med att pengar är en viktig resurs, men är man villig att betala priset för att tjäna mycket pengar?
– Jag brukar alltid fråga under mina föreläsningar om någon tycker att de väger för mycket. Många räcker upp handen, man vet hur man ska göra för att gå ned i vikt, men förändrar inte sitt beteende. Det som hindrar människor mest från att förändra sig är stress, man ifrågasätter inte vad man sysslar med.
Just det vill Charlie hjälpa såväl privatpersoner som företagare med. Han ger inga svar, utan hjälper människor att ställa intelligentare frågor.
– Jag vill hjälpa företagare att hitta glöden, kraften, planen, det unika. Då är man bättre rustad att uppnå vad som helst.
De senaste åren har Charlie ägnat sig åt att hjälpa personer till ett rikare liv, genom företaget Balansekonomi.
– Jag är medveten om att ett rikare liv låter som en mainstream flippad idé. Men det handlar inte bara om att klippa kreditkort, utan hur man får mer tid, mer pengar och mer energi. Vem som helst kan få ett rikare liv så länge man är beredd att förändra sig.
Problemet är att människor har bestämt sig för vad de tror på och då hör de bara det.
– Därför jobbar jag med att först göra människor förvirrade, det är då man ställer frågorna man inte vet svaret på.

”Man måste ta frågor om vad man vill på allvar. Vill man träffa barnen, eller bara se dem via sms. Vill man jobba till man är 75 eller gå i pension vid 50. Det är lättare än man tror att skapa det liv man vill ha”

Dålig koll på ekonomin
När det kommer till pengar är det många privatpersoner som har dålig koll på hur det ser ut, så även företagare. Speciellt när det kommer till privatekonomin.
– Många småföretagare jag möter vet inte vad de har för marginaler på produkterna eller vad kundens livscykelvärde är. Om man inte vet hur mycket kunden är värd är det svårt att veta hur mycket man ska satsa på dem.
Att man har så dålig koll tror Charlie beror på att vi bestämt oss för att ekonomi är tråkigt, att det tar lång tid och att det inte spelar någon roll vad man gör.
– Företagare tror att dubblar jag min omsättning spelar det ingen roll vad jag har för ränta på mitt bolån. I verkligehet är det så att privatekonomin påverkas hos alla företagare som har en omsättning under 10 miljoner kronor. Då tänker man efter innan man tar in kunder och väljer dem som ger avkastning snabbt i stället för att titta ur ett längre perspektiv.
Precis som man boar innan man får barn ska man tänka innan man startar företag, privatekonomin måste förberedas. Uthålligheten är avgörande.
– Så tittar jag innan jag går in som affärsängel. Hur mycket pengar måste entreprenören dra in för att kunna bo kvar? Jag går aldrig in utan att prata med familjen, har entreprenören stöd hemifrån eller är förtoroendekapitalet förbrukat?

Väx inte med en sjuk verksamhet
I de flesta fall kollar företagare på årsbokslutet för att få en uppfattning om det går bra eller dåligt. Charlie berättar att han ständigt har kontroll hur det ser ut, i telefonen kan han i realtid följa hur många kunder företaget har och vad stolskostnaden är för varje anställd. Som företagsledare är det extra viktigt att vara noggrann med vad man har koll på, för det du har koll på tittar även de anställda på.
– De allra flesta tittar bara på omsättningen, jag tycker det är viktigt att titta på hur hälsosam verksamheten är innan man blir större. Om man växer innan man är hälsosam blir man bara ännu sjukare. Många tror att bara de blir större så kommer problemen att försvinna.
För att växa tar man in investerare för att få kapital snabbt.
– På Balansekonomi har vi inte fokus att bli stora, men gör vi ett bra jobb blir vi större. För oss är integriteten viktig. Tar vi in någon utomstående blir vi beroende och bygger samtidigt in ett annan värde i bolaget.
Just värdet i varumärket viktigt att tänka på. Flera företagare rättfärdigar att de jobbar mycket med att de kan sälja företaget dyrt när de går i pension.
– Bygger man inte in ett värde i företaget bygger man bara ett välbetalt jobb. Jag träffade en rörmokare som var bäst i sin stad. Han behövde ingen hjälp av mig för alla ringde honom. Men han hade inte byggt sitt varumärke så när han slutade var det ingen som anlitade firman.
Charlie berättar att han träffar fantastiska entreprenörer som inte är företagare och många företagare som inte är entreprenörer.
– Det är en synd och skam att vi blandar ihop företagare och entreprenörer. Visst är det okej att vara anställd av sig själv, men då är du systemet. En entreprenör skapar system som fungerar oavsett om han är där eller inte. Det tråkiga är att unga människor som vill bli entreprenörer får lära sig att fylla i blanketter. De bygger företag i stället för system, då är det svårt att backa. Det är svårt att dra om en järnväg som redan ligger.

img_9577_starta-driva-foretag

Den största anledningen till att människor startar företag är att man vill få mer tid.
– De får inte hjälp att knäcka koden från början och fick istället mindre av det de ville ha. Jag tycker att vi gör ett kollektivt fel att inte prata om människan i processen. Har människan rätt förutsättningar kan man skapa vad som helst.
Charlie är övertygad om att många av de framgångsrika entreprenörerna har någon form av utanförskap i bagaget och har därför lärt sig att skapa saker på sitt eget sätt.
– Under hela mitt liv har jag varit annorlunda, jag var hårt mobbad i fjärde klass och fick lära mig att jag inte tillhörde gruppen. Jag ställde mig utanför och fick odla ett sätt att överleva.
En sån upplevelse kan knäcka vem som helst, men Charlie blev starkare.
– Jag har nytta av tiden då jag var mobbad. Då lärde jag mig att agera trots dåligt självförtroende.
De flesta, både privatpersoner och företagare, fokuserar på att göra rätt i stället för att göra någonting bra. Entreprenörer som lyckas går sin egen väg.
– Ett av priserna du får betala om du inte gör som alla andra är att se ut som en idiot.
I livet som entreprenör ingår att bli ifrågasatt, att andra undrar vad man sysslar med. Många är inte vana vid att bli ifrågasatta. Man söker trygghet och gör som alla andra.
Det bästa med att vara entreprenör jämfört med anställd tycker Charlie är att man hela tiden får nya problem att lösa. Som anställd blir man bara bättre på att lösa samma problem.
– Som entreprenör måste du själv ringa den första kunden, själv boka lokal och rita logotype. Nu har jag 144 anställda och jobbar med utveckling. Det är en lyx att få välja vilka man ska jobba med, jag jobbar bara med människor som jag kan relatera till som familj. Nackdelen är att man förlorar tryggheten och att känna sig kompetent, i och med att man alltid gör nya saker.

Bröt upp och bytte liv
Varje år har Charlie en kickoff med sin fru där de ser över var de befinner sig nu och vad de vill ha ut av framtiden.
– För fem år sedan beslutade vi oss för att flytta till en gård utanför Ystad, vi ville prova någonting annat. Då hade jag bott i Stockholm hela livet och ville testa någonting nytt. Det är skönt att växla business och full fart med att odla, laga mat, cykla och snickra. Beslutet är inspirerat av ett citat från en låt: ”Live in New York City once, but leave before it makes you hard. Live in northern California once, but leave before it makes you soft.”
En av anledningarna till beslutet var att Charlie fick en cysta i huvudet för sju år sedan.
– Jag förlorade mitt liv. Tappade både hörsel, känsel och balansen och trodde att jag skulle dö.
Där och då beslutatde han sig för att förändra sitt liv.
– Du ska inte förändra dig efter hur livet ser ut, designa istället ett liv som passar dig. Jag unnar ingen att dö i cancer, men i botten unnar jag alla att tro det. De beslut jag fattade då har gett mig ett rikare liv.
Därför jobbar han nu bara tre dagar i veckan och tillbringar resten av tiden med familjen.
– Man måste ta frågor om vad man vill på allvar. Vill man träffa barnen, eller bara se dem via sms. Vill man jobba till man är 75 eller gå i pension vid 50. Det är lättare än man tror att skapa det liv man vill ha.
Däremot har han ingen regel som säger att han inte får öppna ett mail på en fredag.
– Är det någonting spännande läser jag det. Jag brukar säga att jag jobbar alltid och aldrig. I stället för att jaga mer semester, varför inte bygga ett liv man inte vill ta semester från? Det är min ledstjärna. Jag trodde inte att jag skulle sitta här, men nu vill jag vara kvar på tivolit och åka så mycket jag bara hinner.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Småa säkrar tryggheten för Sveriges företagare

Under pandemin spelade Småföretagarnas Arbetslöshetskassa, eller SMÅA, en nyckelroll i att...

Enklare för småföretagare att få extern finansiering

OPR-Företagslån, med kontor i Stockholm, skapar tillväxt och lönsamhet med konkurrenskraftiga...

Nina Jansdotter – företagare skriver bok om kärleksbedrägerier i sociala medier

Nina Jansdotter, är företagare och karriärcoach samt författare till en lång...

3 sätt att finansiera din verksamhet

Skulle ditt företag behöva extra ekonomiska resurser för att antingen kunna...
X
X