Thursday, October 3, 2024

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemInspirationIntervjuHur mår Sveriges företagare?

Hur mår Sveriges företagare?

Företagare jobbar mycket, de har begränsad möjlighet att ta ut semester och stressen ökar. Ändå är Sveriges företagare nöjda. Det visar undersökningen Företagarfokus som SEB har gjort.

torstendahl_starta-driva-foretagFöretagarbanken SEB bjöd in för att berätta om hur det ser ut i företagssverige och vad de kommit fram till i undersökningen Företagarfokus. Mats Torstendahl, co-head division Företag och Privatkunder, började med att slå hål på en av de myter som finns om varför människor väljer att starta företag.

– Att man startar företag för att hitta ett enklare sätt att sätt att skapa en bra ekonomisk tillvaro stämmer inte.
På frågan om var som driver företagare hamnar att kunna tjäna mycket pengar sist på listan. Att kunna arbeta självständigt, ett personligt intresse för branschen och att erbjuda någonting unikt är starkare drivkrafter.

Att företagare jobbar mycket är ingen hemlighet, men antalet arbetstimmar företagare lägger ner ökar.
– Nu har vi negativa räntor och det är tufft i flera branscher. Vi har inte fått den makroekonomiska medvind vi hoppas på.

shutterstock_304886528_starta-driva-foretag

“Att företagare jobbar mycket är ingen hemlighet, men antalet arbetstimmar företagare lägger ner ökar”

En annan anledning till att småföretagare jobbar mycket är kontrollbehovet, man har svårt att helt släppa vissa uppgifter.
– Jobbar man 50 timmar eller mer i veckan tycker jag att det är vettigt att fundera på att anställa.

Men det är inte så enkelt.
– Det finns ett stort motstånd att anställa hos enmansföretagare. Blir den anställde sjuk måste företagaren betala sjuklön i 14 dagar och det är svårt att hitta vikarier. Det är en utmaning för de minsta företagen. Man måste underlätta från politiskt håll att gå från en till två anställda. Det är ett stort steg och många är oroliga för att växa. Ju fler trösklar vi tar bort för företagare att anställa eller ta in praktikanter desto bättre.

Just frågan om företagare är villiga att ta emot praktikanter fanns med i undersökningen. Det finns en vilja, speciellt i större företag.
– Det är positivt, speciellt i den sits vi sitter i nu. Under de närmsta åren kommer personer som står till arbetsmarknadens förfogande öka. Vi har många nyanlända, att få praktik och komma in på arbetsmarknaden ökar integrationen.

Däremot kräver de flesta att praktikanten har basala kunskaper i svenska.
– Vi måste se till att människor som kommer hit snabbt får utbildning i svenska.

SEB tar emot praktikanter med lite kunskap i svenska.
– Då får de en känsla av hur den svenska arbetsmarknaden fungerar. De får arbetskamrater, ett kontaktnät och referenser.

Kort eller ingen semester
En anställd har laglig rätt till fem veckors semester, egenföretagare tar ut tre veckor i snitt. Vissa tar inte ut någon semester alls.
– Det är svårt att hitta vikarier. Vissa tar semester när kunderna är lediga, men man ska inte längta efter längre semestrar om man är egenföretagare.

Hälften av egenföretagarna känner sig stressade, en siffra som ökar. Det är kvinnor och yngre som känner sig mest stressade.
– Det som är mest förvånande är att de som tjänar lite eller inga pengar inte är särskilt stressade. Min reflektion är att de lever i förnekelse, de borde vara mer oroliga.

Att stressen ökar nu tror Mats beror på att det hänt extraordinära saker under 2015.
– Att vi har minusränta påverkar inte företagare direkt, men det ger en orolig känsla i kroppen. Det är tufft på marknaden nu, det är klart att man får en orolig känsla i kroppen. Kunderna blir mer försiktiga, då blir företagaren också mer försiktig. Det blir en negativ spiral.
Det är ekonomin företagare främst oroar sig för. Förändringar i skatteregler och lagar, att man inte har jobb till personalen vid ojämn orderingång och att försäljningen är oregelbunden. Förutom den ekonomiska aspekten oroar man sig för kompetensförsörjningen. Möjligheten att hitta personal med rätt kompetens och att själv bibehålla hälsan för att orka jobba så mycket som krävs.

Någonting företagare däremot inte oroar sig för är teknikutvecklingen.
– Det förvånade mig. Jag trodde att flera skulle vara oroliga över att tekniken skulle göra det man sysslar med omodernt. Vi oroar oss över det i vår verksamhet, medier och skivindustrin har också varit oroliga.

Undersökningen visar att få aktiebolagägare tar ut lön, i stället nyttjar man de skattemässiga fördelar utdelning ger.
– Men företagare är försiktiga med att ta ut utdelning. Man vill ha beredskap för sämre tider.

Trots att företagare är oroliga, jobbar mycket och är mer stressade är majoriteten av dem nöjda med sin verksamhet. Man gillar friheten att kontrollera över sin tid, livsstilen och att man har nöjda kunder och personal.
– Det är mjuka värden som dominerar. Att vi är superlönsamma eller vi växer så det dånar svarar ingen.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X