Mohammad Kafashi sköter tillsammans med sambo och bror numera Café Vråken i Kisa. Går allt väl ska en fritidsgård som främjar byns integration öppnas på våningen ovanför.
Driften av Café Vråken har tagits över av Mohammad Kafashi, Malin Hultman och Rezgar Kafashi. De börjar småskaligt med lunch och buffé, men planerar att expandera verksamheten till lunch och á la carte så småningom.
— Första steget är att folk ska smaka på maten. Tallrikarna kommer tillbaka rena, så de tycker ju om den, berättar Mohammad.
Mohammad har också planer på att starta en fritidsgård på ovanvåningen av Café Vråken. Det har gått trögt än så länge, men han har ett möte med Svenska kyrkan inplanerat.
— Förhoppningsvis kan de ge oss den lilla knuff på vägen vi behöver för att starta.
Till fritidsgården ska ungdomar kunna gå för sysselsättning och integration. Det har kommit många nyanlända till Kisa, och Mohammad ser hur grupperingar bildats. När han själv kom till Sverige lärde han sig språket inom ett år, men hade ändå svårt att komma in i den svenska gemenskapen.
— Mitt steg in i samhället var på ett internetcafé. Där lärde jag känna svenskar och hur de beter sig, pratar och skämtar. I början blev det lite konflikter med mina nya kompisar, men vi löste det genom att spela datorspel.
Mohammads förhoppning är att fritidsgården ska verka likadant för ungdomar i dag som internetcaféet gjorde för honom.
— Målet är att öka förståelsen genom att ungdomarna lär känna varandra och varandras kulturer.
NyföretagarCentrum Kinda har varit ett stort stöd vid Mohammads uppstart. Han har fått hjälp med information, att konkretisera sina mål och hitta ett stort nätverk.