Thursday, April 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Monterat med ett klick

Det har aldrig varit enklare att vara händig. Glöm skruvar och hammare – nu kommer möblerna du klickar ihop genom patenterad teknik. Välinge Innovation utvecklar möbler du monterar med ett klick.
– Våra relationer på marknaden gör att det är enklare att presentera ny teknik. Vi har flera patent registrerade hos PRV, säger Ola Engstrand, immaterialrättsansvarig på Välinge Innovations.
Av Stina Lilja

Det var under det tidiga nittiotalet som entreprenören Darko Perván kom på en helt ny idé. Efter att ha jobbat både i golv- och låsbranschen utvecklade han ett slags låssystem för golv: en klicklösning som gör att man slipper både lim och verktyg. Resultat blev lyckat och ledde till grundandet av Välinge Innovation. Det skånska innovationsföretaget har vuxit till pionjärer i golvbranschen och har nått en stor internationell framgång med sin klicklösning. Den patenterade tekniken har licensierats till fler än 160 golvföretag i hela världen och företaget arbetar ständigt med att utveckla sin teknologi.
– I dag omfattar vår teknologiska bas alla områden med anknytning till golvanordningar, men även digital mönsterprint och numera möbler. Vår patentportfölj är en av de mest omfattande inom golvbranschen och sammanlagt har vi drygt 2?000 patent och ansökningar, säger Ola Engstrand, immaterialrättsansvarig.

Om patent
Ett patent ger en unik ensamrätt till en idé i 20 år, något som ger försprång på marknaden, möjlighet att sälja licenser och ökar chansen till investerare. För att en uppfinning ska vara patenterbar måste den uppfylla tre kriterier:
• Uppfinningen ska vara ny
Uppfinningen får inte vara känd sedan tidigare när du lämnar in din patentansökan. Det spelar ingen roll hur, av vem eller var i världen den har offentliggjorts. Uppfinningen räknas som känd även om det är du själv som har använt eller publicerat den.
• Uppfinningen ska ha uppfinningshöjd
Uppfinningen ska skilja sig väsentligt från allt som är känt sedan tidigare. Det betyder att nya sätt att kombinera kända metoder eller föremål inte nödvändigtvis är patenterbara.
• Uppfinningen ska vara industriellt tillämpbar
Uppfinningen ska ha teknisk karaktär, teknisk effekt och vara reproducerbar.
På PRV arbetar experter inom immaterialrätt, hör av dig för att öka dina möjligheter att få ditt patent beviljat eller om du har frågor om varumärke eller design.

5g-fold-down-lvt_starta-driva-foretag

Så fungerar klickfunktionen
Klickgolv behöver varken lim, skruvar eller verktyg, vilket gör dem både hållbara och enkla att montera. Den första generationen klicklås hade en lång aluminiumlist som fästes vid kärnmaterialets kant. Företaget tog patent på anordningen och fortsatte att utveckla tekniken så att den skulle bli enklare och mer effektiv. Utvecklingsprocessen krävde dock bättre produktionsutveckling, och företaget växte.
– Sedan trillade det bara vidare. 2004 återinförde vi ett annat material på kortsidan; det är en flexibel och böjbar tunga som kan tryckas ihop så den fjädras tillbaka. Med en och samma rörelse kan du därför låsa hela brädan utan verktyg. Inga hammare, ingen slagkloss – bara ett klick.

Introducerar klickmöbler
Under 2013 började Välinge aktivt arbeta med klickmöbler och de första licenstagarna började använda tekniken 2014. Under 2016 är förhoppningen att ett antal större företag introducerar klickmöbler.
– Det finns ett antal mindre möbeltillverkare på marknaden som redan erbjuder dessa produkter, men fler är på gång. Vi utnyttjar en stor del av kunskapen och tekniken vi har från golvet till möblerna och vet att många andra företag jobbar på samma koncept. Vår fördel är att vi har skapat oss ett namn och en association till låsanordningen. Det märker vi även när vi utvecklar nya golvprodukter, vi har ett stort nätverk och goda relationer till våra kunder, något som gör att det är enklare att presentera och sälja in ny teknik på marknaden.

Det har gått 20 år sedan Välinge tog patent på sin första låsanordning på golv, vilket innebär att patenteringen gått ut.
– Skyddstiden går ju inte att förlänga, men man får förbättra grundidén och ta patent på förbättringarna. Vi jobbar fortlöpande med att förbättra vår teknik och lämna in ständiga patentansökningar till PRV på det vi tycker är bra. Genom att förändra och förbättra produkten kontinuerligt kan man förlänga skyddstiden och få ut pengar under en längre tid. Detta inkluderar även alternativa lösningar som vi kanske inte har tänkt kommersialisera som de är, men ju mer vi kan patentera runtomkring våra produkter, desto större värde kan man skapa i de mer omfattande lösningarna.


Ett godkänt patent ger:
• Ensamrätt till kommersiellt utnyttjande av den tekniska lösningen.
• Ensamrätten gäller i upp till 20 år om årsavgiften betalas.
• Motprestationen är att patentet blir offentligt och därigenom kan andra aktörer utveckla det vidare efter att tiden för ensamrätten har passerats.

Alternativ till patent kan vara att hemlighålla idén som en företagshemlighet, att använda någon annan skyddsform som varumärke eller designskydd. Lär dig mer i PRV-skolan, PRV arrangerar även kurser.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X