Thursday, November 30, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemInspirationHan förändrade världen

Han förändrade världen

När Mark Zuckerberg grundade Facebook anade han inte vilken sprängkraft det nya sociala mediet skulle innehålla. Här är historien om studenten som fick världen att nätverka.

För den yngre generationen kanske det är svårt att förstå med vilken kraft Facebook slog igenom. Plötsligt kunde man se rakt in i människors liv, även sådana som man inte träffat på flera år. Man kunde se vem ex-frun dejtade och vad hon och hennes nya familj gjorde på semestern. Det kan kännas självklart i dag, men när Facebook slog igenom var smygtittandet nytt, nästan magiskt.

Bakom denna globala megasuccé låg hårt arbete av en spoling som intresserat sig för programmering sedan barnsben. Han heter Mark Zuckerberg och föddes den 14 maj 1984 i White Plains, men växte upp i den närliggande hålan Dobbs Ferry i delstaten New York. Mark Zuckerberg är uppvuxen i ett akademikerhem. Mamma Karen var psykiater och pappa Edward Zuckerberg var tandläkare med egen tandläkarpraktik som var knuten till hemmet där Mark växte upp med syskonen Randi, Donna och Arielle.

”Redan som barn hade Mark Zuckerberg utvecklat ett intresse för datorer och i 12-års-åldern skapade han ett internt meddelarprogram som hette Zucknet.”

Redan som barn hade Mark Zuckerberg utvecklat ett intresse för datorer och när han var cirka 12 år skapade han ett internt meddelarprogram hemma som hette Zucknet, som också fungerade i faderns tandläkarpraktik och innebar att receptionisten kunde informera Edward om att en ny patient var på plats. Tillsammans med några vänner utvecklade han också dataspel, mest för skojs skull. När föräldrarna upptäckte sonens brinnande intresse för datorer anlitade de så småningom privatläraren David Newman, som kom hem till Mark en gång i veckan. Det skulle dock visa sig bli allt svårare att ge privatlektioner åt ett underbarn som låg så långt före den allmänna utvecklingen inom programmering.

Det var under studietiden vid Harvard University som Zuckerberg påbörjade arbetet med fröet som senare skulle bli Facebook. Han började med universitetets oansenliga studentsajt – en sajt som snart skulle lägga grunden för ett helt nytt socialt medium med fler än en miljard användare över hela världen. Först utvecklade han ett program som kallades CourseMatch där man kunde välja kurser baserat på vad andra valde och därtill hjälpa studenter att bilda studiegrupper. Därefter sydde han ihop ett forum som kallades för Facemash, då man kunde rösta fram vem som var snyggast baserat på ett antal foton. Men även om man brett och vitt brukar säga att Mark Zuckerberg grundade Facebook så gjordes det tillsammans med klasskamraterna Dustin Moskovitz, Chris Hughes och Eduardo Saverin.

Mark-Z_Starta och Driva ForetagJust Eduardo spelar kanske inte så stor roll för hur den sociala innovationen Facebook ser ut i dag, men han har spelat en central roll för den allmänna bilden av Mark Zuckerberg då Eduardo indirekt låg bakom mycket av det grundmaterial som dramafilmen “The Social Network” baseras på. Filmen, som kom 2010, handlar bland annat om uppkomsten av Facebook och bygger till stora delar på Ben Mezrichs bok ”The accidental billionaires: the founding of Facebook, a tale of sex, money, genius and betrayal” där framförallt en person har använts som källa – nämligen Eduardo Saverin. Kritiker menar att boken var väldigt spekulativ och det finns kritiker som menar att Mark Zuckerberg faktiskt levde ett helt annat liv än det som målades upp i boken, och senare även filmen där Mark Zuckerberg framställs som en hänsynslös psykopat med fäbless för snygga brudar. Men vem vill se en film om det lite mer troliga entreprenörslivet, menar kritiker – ett liv där man programmerar och äter pizza?

Samma år som filmen kom ut spreds också nyheten om hur rik Facebookgrundaren var. Vid den här tidpunkten uppskattades Zuckerbergs förmögenhet till hela 6,9 miljarder dollar, och Mark Zuckerberg var den yngsta dollar-miljardären i hela världen.

Med tiden har Facebook har blivit ett sätt att berätta vem man är och vad man gör. Även Mark Zuckerberg har förstås en egen Facebook-profil med nära 32 miljoner följare. Här kan man se hur superentreprenören åker runt i världen.

En sak Mark Zuckerberg brinner för är att det ska bli lättare att koppla upp sig mot nätet. För att underlätta det, som givetvis också ligger i hans intresse, har han lanserat projektet Internet.org. Under sin charmturné för projektet träffar han politiska höjdare världen över och han har exempelvis lagt upp en bild när han snackar med Colombias president Juan Manuel Santos den 14 januari i år. Zuckerberg har också lanserat en bokklubb, och har bland annat meddelat att i år ska han läsa en ny bok varannan vecka, där han lär sig mer om andra kulturer, olika trosuppfattningar, historia och hur man ser på teknologi i olika länder. Om man ser vilka böcker han själv har lajkat genom åren utstrålar dessa inte direkt socialantropologisk nyfikenhet för andra kulturer. En av böckerna han har lajkat handlar till exempel om den förmögna familjen Rothschild, skriven av Naill Ferguson, en annan bok är om Albert Einstein, en tredje om USA:s sjunde president, Andrew Jackson.

När Mark Zuckerberg träffar presidenter bär han kostym, annars ser man honom ofta i en grå t-shirt som han bär på sina otaliga föreläsningar världen över.

Att ha en egen sida är dock inte lätt om man heter Mark Zuckerberg, som vid ett flertal tillfällen fått sin Facebooksida hackad. För att triumfera över detta har hackare också lagt upp statusuppdateringar i Mark Zuckerbergs namn för att påpeka systembrister.

På sina håll är såväl Mark Zuckerberg som Facebook mycket kontroversiellt och har därför blockerats eller begränsats i totalitära stater. Sociala medier har visat sig ha en enorm politisk sprängkraft, en kraft som var omöjlig att förutse för Mark Zuckerberg när han tänjde på gränserna för vad en studentsajt kunde innehålla.

Vid grundandet, den 4 februari 2004, var användandet begränsat till enbart Harvardstudenter, men utökades så småningom till andra lärosäten i Bostonområdet. Gradvis öppnade forumet för andra universitet i USA och Kanada, sedan till high school-studenter och senare till resten av världen. Vid det årets slut hade Facebook runt en miljon användare.

När bolaget introducerades på Nasdaq-börsen i maj 2012 var det en notering som många hade sett fram emot. Trots det störtdök aktien och fyra månader senare hade värdet i stort sett halverats. Men förra sommaren vände det och i höstas rusade Facebook till nytt kursrekord och återfinns idag bland Nasdaqs största företag.

Med tiden har Facebook också blivit en nyckel till andra communitys och tjänster såsom Spotify. När samarbetet mellan det amerikanska communityt och den svenska musiktjänsten lanserades 2011 flögs Snoop Dogg in för ett exklusivt gig. För tre år sedan köpte Facebook Instagram för en miljard dollar, och Mark Zuckerberg sade på Facebooks årliga konferens tidigare i år att han vill skapa ett digitalt ekosystem med appar som bolaget har köpt på senare år. Instagrams 300 miljoner användare har kompletterats med Whatsapp:s 700 miljoner och Facebook Messenger:s 600 miljoner användare. På senare år har Facebook investerat 25 miljarder dollar i olika appar. Kritiker menar att det visar att Facebook blivit sämre på egen innovation, något som Mark Zuckerberg givetvis inte håller med om.

Det finns minst en person som har följt Mark Zuckerberg sedan Harvard och uppenbarligen tycker att han är helt okej. Det är ungdomskärleken Priscilla Chan. De träffades på en fest på universitetet år 2003, började dejta och flyttade så småningom till ett hus som ligger i Palo Alto, Kalifornien. På bröllopet kom ett hundratal gäster som trodde att de skulle fira Priscilla Chans läkarexamen, men istället fick de bevittna en vigsel. Nyheten spreds senare då Mark Zuckerberg ändrade sin civilstatus på Facebook och det lades upp ett foto på paret i bröllopskläder.

Priscilla Chan har sagt i en tv-intervju att hon kommer på tredje plats i Mark Zuckerbergs liv. Först kommer Facebook, och på andra plats återfinns en hårig konkurrent, hunden Beast, som givetvis också har en egen Facebooksida. Och förmodligen är Beast den enda hunden i världen som har över två miljoner följare.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X