Monday, July 15, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemInspirationIntervjuFem snabba med Karin...

Fem snabba med Karin Bruce

Hon påbörjade sitt sociala entreprenörskap med ”Svenska med baby”, där föräldralediga med olika bakgrund träffas med sina bebisar. Nu har hon gått vidare med projektet LärOlika.

Karin_BruceFem snabba_Starta & Driva Fo?retagHur kom du på idén att starta Svenska med baby?
– Jag var föräldraledig och ville fortsätta att ha spännande samtal som jag brukade ha på jobbet. Men där jag bodde, en närförort till Stockholm, var samtalen med andra föräldrar på Öppna förskolor ganska begränsade till barnmat och blöjor. Det borde gå att träffa nya människor som nyligen kommit till Sverige. Och så föddes idén med ”Svenska med baby”.

Hur hittade du ställen att träffas på?
– Under hela hösten 2012 letade jag efter lämpliga platser. Jag fick en del hejarop, medan andra var misstänksamma och någon trodde att jag representerade en sekt. Jag kontaktade en mängd olika platser och besökte kanske 20 öppna förskolor. Till slut var det en bibliotekarie i Skärholmen som sade att vi kunde vara där. Sedan blev det bibliotek i Alby, Lidingö och Kista också. Antalet deltagare varierade; från att jag var ensam med min son till 15 vuxna med deras barn. Numera är det lätt 20 vuxna på ett möte, så både antalet platser och antalet deltagare per plats har vuxit.

Tjänade du några pengar när du drev Svenska med baby?
– Jag fick min föräldrapeng och tänkte att jag därför inte behövde någon lön. Men jag började dra in lite finansiering som täckte resor och printkostnader. Utmaningen är fortfarande att nå dem som inte är så bra på svenska och ganska nya i Sverige. Nu har verksamheten fått finansiering från bland annat Arvsfonden, vilket gör det möjligt att ha 1,5 anställda. Verksamheten har vuxit till Gävle och Södertälje, men jag är inte längre operativt ansvarig utan har startat en ny verksamhet, LärOlika.

”Jag fick en del hejarop, medan andra var misstänksamma och någon trodde att jag representerade en sekt.”

Vad är LärOlika?
– Jag blev inspirerad och ville fortsätta få till möten mellan människor med olika bakgrund. Efter föräldraledigheten gick jag tillbaka till mitt jobb på Tällberg Foundation. Där hade vi tidigare bland annat flugit in makthavare från olika delar av världen, men det internationella utbudet av spännande människor finns ju också här omkring oss. Tillsammans med Fryshuset startade vi ett utbildningsprogram där vi styr upp vad deltagarna pratar om. Vi är ganska selektiva när vi väljer vilka som ska få vara med i programmen som går fyra gånger per år, så att det inte bara blir en grupp av alltför likasinnade som träffas. Sedan väljer vi olika ämnen som ramar in samtalen, till exempel makt och påverkan.

Vad får deltagarna ut av att vara med?
– Överallt tjatas det om värdet av att nätverka, men det som erbjuds är nästan alltid att träffa människor som redan finns i samma kretsar. Vi erbjuder ett bredare nätverk där man kan bli inspirerad och utmanad. Vi har kö på vissa profiler som exempelvis lärare, samtidigt vill vi ha fler personer som har gjort en spännande resa i sitt hemland och vidare i Sverige. Nu är vi i färd med att lansera verksamheten i Göteborg. Vi har finansieringen klar för ett år framöver, men detaljerna för hur det ska fortsätta sedan är inte klara ännu.

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X