Thursday, September 28, 2023
spot_img

Utvalt:

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om...

Mikael Holmberg – hans framgångsresa inom e-handel startade redan 1995

Norrköpingföretaget Packoplock levererar emballage till företag och har vuxit...
HemEkonomi“Jag tar det på...

“Jag tar det på firman”

Den kommentaren har man ibland hört att ens lunchdejt yttrar. Men när får man egentligen dra av för gåvor och representation?

Gåvor och representation är två områden där avdragen inte alltid är lika lätta att göra som vissa företagare ibland tror. Både när det gäller gåvor och representation måste man kunna visa det direkta sambandet mellan kostnaden och verksamheten för Skatteverket.
I gåvofallet är det till exempel i vissa fall okej att dra av för en present du ger till ett kundbolag som har ett jubileum, men det är inte okej att dra av för en present till chefen som fyller 50 år på samma kundföretag.
Samma principer gäller för representation. Det är viktigt att kunna särskilja, och tydligt påvisa ett samband mellan representationen och verksamheten, så att du inte drar av för middagar där Skatteverket anar att det snarare handlar om personliga relationer eller intressen. Vanliga kostnader för representation är till exempel mat, dryck (även vin och sprit), teaterbiljetter och betjäning. För att kunna göra avdrag för detta i deklarationen måste du, som företagare, kunna visa att det finns ett omedelbart samband mellan exempelvis måltiden och din näringsverksamhet. Det gäller både för platsen där representationen sker och personerna som representationen riktar sig mot. Ett omedelbart samband kan till exempel innebära att man vill inleda eller upprätthålla en affärsförbindelse. När det gäller representation får det inte vara fråga om kostnader som Skatteverket anser vara av mer personlig natur, eller något som rör personlig gästfrihet.
Representation kan vara både extern och intern. Extern representation kan till exempel ske i samband med förhandlingar med kunder eller konsulter, medan intern representation kan röra sig om personalfester och informationsmöten. Det ska dock alltid vara tydligt att det rör sig om affärer, och inte om nöjen.
Man får inte heller göra avdrag med mer än vad som anses vara skäligt. Du kan till exempel inte hälla i dig champagne på Stureplan för flera tusen kronor och sedan dra av det som representation, även om det kanske är vad som förväntas av dig i vissa företagskretsar. Enligt Skatteverket får man nämligen aldrig avdrag för så kallad lyxbetonad representation. För vissa kostnader finns det därför utstuderade schablonbelopp. Du kan maximalt få avdrag med 90 kronor per person för lunch, middag eller supé, 60 kronor per person för andra måltider samt 180 kronor för nöjen som teaterbiljetter eller greenfee om du till exempel går ut och spelar golf med en kund eller en leverantör.

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...

Mikael Holmberg – hans framgångsresa inom e-handel startade redan 1995

Norrköpingföretaget Packoplock levererar emballage till företag och har vuxit 185 månader...

Malte Andersson driver podden Nyfiken

Malte Andersson driver podden Nyfiken där han har intervjuad ett antal...
X
X