Kravet på aktiekapital halveras

Vid årsskiftet sänks kravet på aktiekapital från 50 000 kronor till 25 000 kronor, efter ett beslut från riksdagen i går. Förutom att få fler att starta aktiebolag är syftet med sänkningen att Sverige ska ha följa andra EU-länders storlek på aktiekapitalet. 

Från och med årsskiftet behöver den som vill starta aktiebolag endast 25 000 kronor i aktiekapital. Nu gäller 50 000 kronor.
– Det här innebär att det är möjligt att starta ett privat aktiebolag med 25 000 kr i aktiekapital från den 1 januari. Det går inte att förbereda en start genom att skicka in en anmälan om registrering tidigare. Beslut om att bilda aktiebolaget och anmälan till Bolagsverket kan tidigast ske den 1 januari 2020, säger Elisabeth Lagerqvist, chefsjurist på Bolagsverket.

Har man sedan tidigare aktiebolag har man möjlighet att minska sitt aktiekapital till 25 000 kronor.
– Om ett bolag vill minska sitt aktiekapital måste ett beslut om minskning tas på en bolagsstämma. Beslutet måste också innehålla vissa formella uppgifter. När beslutet är fattat ska det anmälas för registrering till Bolagsverket, fortsätter Elisabeth Lagerqvist.

Om man vill minska sitt aktiekapital för att betala tillbaka till aktieägare eller sätta av till fritt eget kapital måste man först ansöka om tillstånd hos Bolagsverket.
– När Bolagsverket fått in en komplett ansökan om tillstånd utfärdar vi en kallelse på bolagets borgenärer. Borgenärerna får då en möjlighet att inom två månader motsätta sig ansökan, berättar Elisabeth Lagerqvist.
Skulle någon av borgenärerna motsätta sig ansökan överlämnar Bolagsverket ansökan till domstol.

 

Avgifter

  • Att registrera ett aktiebolag via Verksamt.se kostar 1 900 kronor
  • En anmälan om minskning kostar 1 000 kronor.
  • En ansökan om tillstånd för att verkställa en minskning kostar 1 500 kronor.

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X