Thursday, April 25, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEkonomiSkatterNya regeringen: “Det kunde...

Nya regeringen: “Det kunde inte ha blivit bättre för småföretagare”

Värnskatten är borta, växa-stödet är förlängt och rut-avdrag har utökats. Små steg, men i rätt riktning.
– Det kunde inte ha blivit en bättre regering om man ser till småföretagande, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén.

Efter en lång höst av väntan fick vi i våras äntligen en ny regering.
– Januariavtalet är en kraftfull belöning för småföretagare givet landets ekonomiska förutsättningar. En alliansregering skulle inte kunnat få till det lika bra. Om Centerpartiet och Liberalerna lyckas samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i alla fall ett år till är det bra för småföretagarna, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén.
Han berättar att samarbetet mellan blockgränserna har tvingat Socialdemokraterna att ta beslut som de inte behöver ta ansvar för.
– De kan alltid skylla på C och L. Socialdemokraterna kan även skylla på förra budgeten, som M och KD tog fram, där bland annat utökat jobbskatteavdrag ingick. 

Det regeringen gör nu är att jobba på efter de 73 punkter som togs fram i januariavtalet.
– I och med det skulle jag bli förvånad om några nya braskande nyheter inom området skulle komma. Stabilitet är viktigt för företagare. Man måste veta vad som är på gång. Till exempel vet vi att gåvoskatt, arvsskatt och förmögenhetsskatt inte kommer att återinföras. Det är bra att veta.

Så funkar det idag

Det går att planera sina inkomster för att undvika betala höga skatter idag. I år ligger brytpunkten på 504 000 kronor. Allt man tjänar upp till den punkten betalar man i snitt 25-26 procent skatt på, tack vare jobbskatteavdraget. Ligger man över brytpunkten får man skatta ytterligare 20 procent.
– Rimliga inkomster beskattas gynnsamt i Sverige. Tjänar man mer än brytpunkten får man högre beskattning, det skulle jag vilja att man tittar på. Tjänar man över brytpunkten tappar företagare incitament att vilja fortsätta utvecklas. Tar man ut en rimlig lön och skattar därefter, varför ska man bestraffas ännu mer? Jag tycker att allt kapital borde beskattas med 25 procent.

Det pratas om att införa platt skatt, det vill säga att man betalar lika mycket i skatt oavsett vad man tjänar. Då skulle man komma åt skatteplaneringen.
Något Ulf vill slå ett slag för är att driva företag när man är över 65 år. 
– Man borde gå ut med en nationell kampanj om hur skattemässigt bra det är. Det är i stort sett skattefritt upp till 100 000 kronor och upp till 300 000 kronor betalar man lägre skatt.

Vad har hänt på sistone?

Ulf berättar att i stort sett alla partier är öppna för att titta på en skattereform.
– Den förra reformen kom 1991. Sen dess har det kommit till så många nya regler och undantag att reformen inte gäller längre.
Det som beslutats sedan nya regeringen tillsattes är att värnskatten, den fem procent extra skatten på inkomster över 689 300 kronor, tas bort år 2020.
– Äntligen, den var bara ett irritationsmoment.

Att växa-stödet, som ger en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgiften när man anställer sin första medarbetare, har förlängts från 12 till 24 månader är ett steg i rätt riktning. Regeringen ska även se över de krångliga 3:12-reglerna.
– Enligt mig är det helt onödiga regler som bara gynnar dem som tjänar lagom med pengar och tar ut lagom med utdelning. Istället skulle man kunna ha en enklare schablonlösning.

Bolagsskatten har sjunkit från 22 till 21,4 procent. År 2021 hamnar den på 20,6 procent.
– Inte så mycket, men åt rätt håll.

Rut-avdraget har utökats från 25 000 till  50 000 kronor och man utreder om fler tjänster ska läggas till.
– Avdraget har medfört fler vita företag. Visst är vi alla med och finansierar avdraget, men om det krävs för att få igång en bransch så är det bra.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X