Företagare är lyckligare än anställda

Enligt rapporten Hur mår företagaren är människor som driver som driver sin egen verksamhet lyckligare än anställda. Trots att företagare jobbar mer än 40 timmar i veckan och upplever en hög arbetsbelastning känner de sig mer nöjda med sitt liv.  

– Frihet och att få bestämma själv, det stora engagemanget i företagandet och vissa personlighetsdrag är viktiga förklaringar till varför företagare mår bra. Ett lönsamt företag påverkar också välbefinnandet positivt, men nöjdhet med arbetstiden är viktigare, säger René Bongard, statistiker och en av författarna till rapporten.

Som bäst mår den genomsnittliga företagaren en dag med mycket kundkontakt och lite administration och myndighetskontakter.
– En angelägen fråga är hur småföretagares tidsanvändning kan optimeras så att de kan lägga mer tid på kundkontakter och kärnverksamheten och mindre tid på administrativt arbete och kontakt med myndigheter. Myndighetssverige har där en lång resa att göra gällande digitala lösningar, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

Rapporten, som är framtagen av Företagarna och Umeå Universitet, visar även att företagare utan anställda generellt är mer nöjda med livet än företagare med anställda. Att vara arbetsgivare innebär mindre frihet och mer tidspress.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X