Henrik Persson Ekdahl – Med ett pannben av stål

Henrik Persson Ekdahl var medelmåttig i skolan, han var inte heller någon naturbegåvning inom simningen. Han visste tidigt att han ville bli entreprenör och inom idrotten var drömmen OS i Sydney. Då gällde all in, fem timmar om dagen i bassängen och övrig tid ägnades åt studier.

Henrik Persson Ekdahl kommer inspringande till hotellobbyn, taxichauffören hade kört fel. Solen går upp över hustaken samtidigt som han berättar om vardagslivet hemma i Marbella och utmaningarna med att vara en bra förälder. Han är på besök i Stockholm för ett möte med Svenska Simförbundet, intervjuer med två kandidater till bolagen han investerat i och gå på Idrottsgalan.

Att han just träffar simförbundet är ingen slump. Under uppväxten i Åhus tillbringade han flera timmar om dagen i simbassängen. Det var även här han startade sin första business som 14-åring.
– På sommarlovet simmade jag två gånger om dagen så jag kunde inte ta något sommarjobb.
Familjen bodde nära stranden och Åhus glassfabrik.
– Jag cyklade dit mellan passen och köpte glass som jag la i mamma och pappas frysbox. Sen frågade jag mina kompisar om de ville sälja glassen.

Han köpte frysboxar med kolsyreis som kompisarna gick runt med på stranden.
– Vi höll på i flera år och tjänade skitmycket pengar. På en sommar fick jag lätt in 45 000 kronor.
Från 15 års ålder visste Henrik att han inte ville jobba för någon annan. Han ville driva bolag.
– Då insåg jag att jag måste skärpa mig. Ska jag lyckas kan jag inte vara ute fyra kvällar i veckan. Men jag kände aldrig att jag offrade någonting.

Bestämde sig för att bli bäst

Under skoltiden var han avaragekillen.
– Därför pluggade jag stenhårt för att få bra betyg.
Han fick ett stipendium för att simma och plugga business and administration i USA. Där bestämde han sig för att bli bäst i skolan.
– Jag visste vad jag ville och la hela min energi på det.
Även målen inom simningen var höga, drömmen var OS i Sydney.
– När jag inte lyckades kvala in flyttade jag till England för att komma närmare hem. Jag gick där tre år, femte året pluggade jag i Göteborg.

Varifrån har du fått ditt mindset att alltid vara bäst ifrån?
– Jag tror det kommer från att jag inte haft så lätt för mig. Det var samma med simningen, jag var inget naturbarn. Visst, jag var stor som ett hus och stark. Men jag var inte som Messi, som tittar på en fotboll och gör mål. Jag har fått kämpa, säger han och fortsätter:
– Har jag gjort ett commitment måste jag fullfölja det. Jag vill inte göra någon besviken, det har förföljt mig. Det måste jag jobba med hela tiden, man kan inte vara där för alla hela tiden.

Världen rasade samman

1999, 19 år gammal, startade han sitt första bolag.
– Då hade jag sparat ihop runt en miljon kronor. Jag satte dem på börsen. Det gick bra och jag var uppe i några miljoner. Sen kom kraschen, jag förlorade allt. Det kändes som end of the world.

Lärdomen han fått med sig är att han inte investerar i börsen om han inte kan vara med och påverka utfallet. Jobba i bolaget eller sitta i styrelsen.
– Jag gillar inte att förlora pengar om det inte är mitt fel.

Efter att ha fått massa parkeringsböter i England, men aldrig fått någon påminnelse kom han upp med en affärsidé.
– Jag startade Park Trade Europe, som administrerar utländska parkeringsböter. Bolaget finns än idag, men jag är inte involverad.

2003 kom pokerboomen, alla skulle bli pokerproffs.
– Jag kunde ingenting om spel, men vi skulle starta ett pokerbolag. Det var en fråga om timing.
Efter att ha bott på Malta ett par år började han fundera på vart flytten skulle gå.
– Att bo internationellt med barnen kändes helt rätt. De började plocka upp språk och träffade människor från olika kulturer.

De tänkte stort och satsade på Silicon Valley.
– Det blev världens flopp. Vi kände ingen och det var svindyrt. Vi gjorde all business i Europa och det var nio timmars tidsskillnad.
Istället blev Marbella familjens hemvist.

I alla olika skeden

Under åren har Henrik varit i entreprenörskapets alla faser. Allt från att ha suttit själv på ett kontor utan pengar och funderat på hur han ska lösa det till vd för börsbolag som varit värderade till miljarder dollar.
– Jag har gjort misstag i mitt liv som gick ut över min familj. Jag hade ingen work-life balance. Min pappa hade inget val, han var tvungen att jobba mycket för att vi skulle få mat, kläder och någonstans att bo. Jag har ett val, men har jobbat så absurt mycket att det fått hälsomässiga konsekvenser.

Nu försöker han hitta en balans.
– Familjen är det viktigaste i livet.
Han är en av de mest framgångsrika entreprenörerna inom tech-sektorn, men lever ett relativt inrutat liv.
– Jag läser mailen varje morgon och svarar på de mest akuta. Sen tar jag mina barn till skolan. Mellan 9 och 16 lämnar jag inte kontoret. Jag tar varken möten eller äter lunch utanför kontoret om jag inte reser.

Han hämtar barnen och tar dem till aktiviteter.
– Vi äter klockan 18 och gör läxorna. Mellan 20 och 23 jobbar jag igen, sen går jag och lägger mig. Så ser i princip varje dag ut. Jag älskar rutiner. Det gör att jag får extremt mycket gjort samtidigt som jag får tid till familjen.

Investering och kompetens

Bolaget som han driver idag, Optimizer Invest, startade han 2012 tillsammans med Mikael Harstad och André Lavold. Idag är de bland de mest aktiva techinvesterarna i Norden.  De är delägare i 17 olika bolag och har ett team på 12 personer.
– Vi investerar i 4-5 nya bolag per år och gör ofta även en egen startup.
De lägger mycket tid på alla bolag de investerar i.
– Folk vi investerat i vet att vi sätter hög press, jobbar aktivt med dem och applicerar det vi lärt oss under 20 år om att jobba digitalt globalt.

Deras nyckelkompetens är under extrem tillväxtfas. Han berättar att de är bra på att effektivisera en befintlig verksamhet och skala upp den.
– Vi hjälper även bolagen att rekrytera rätt personer. Under åren har vi byggt upp ett stort nätverk med duktiga chefer och anställda i olika positioner som vi kan placera i de olika bolagen.

Just rekrytering är svårt för startups som vill skala upp.
– Skitsvårt och en av de största utmaningarna. Oftare blir man besviken än blown away. Speciellt viktigt är det för entreprenörer i tidigt skede med pressade kassaflöden och som tagit in riskkapital. Då är varenda anställning så viktig.

”Har man expansionsplaner måste man våga anställa. Det går inte att vara arbetsninja och ta alla roller inom företaget”

Steget från att vara grundare till att ha personalansvar är så stort att många inte tar det.
– Har man expansionsplaner måste man våga anställa. Det går inte att vara arbetsninja och ta alla roller inom företaget.
Ett fel många gör är att rekrytera exempelvis en ekonomichef utan att ha koll på vad rollen egentligen innebär.
– Hur ska man kunna bedöma om kandidaten är lämplig om man inte har någon koll på ekonomistyrning? Att ta in en rekryteringsbyrå kostar lite, men spar oerhört mycket tid.

Han rekommenderar alla nya företagare att ta in ett advisory board.
– Folk som sitter på kompetenser som du inte har som kan hjälpa till i olika frågor.
En annan viktig aspekt för att lyckas är tiden.
– Teamet och idén kan vara jättebra, men timingen är fel. Då måste man kunna släppa sin stolthet. Folk är så rädda för att misslyckas. Vad kommer andra tycka om mig? Det är så typisk svenskt. Man måste våga faila.

Lär av barnen

I sitt arbete lär sig Henrik mycket av hur hans tre barn beter sig. En upptäckt är att barn inte tittar på TV längre. De tycker det är för långsamt och tråkigt. Varför ska man till exempel se en hel fotbollsmatch när man kan se alla highlights på Youtube efteråt.
– Det ska vi titta på som investerare. Hur ska vi komma in i den här världen, för den yngre generationen kommer inte att ändra på sig. Beteendet hur vi söker, köper och tar in information har helt ändrat sig.

Han berättar att vi jämför allt idag, även om vi inte tänker på det.
– Vi skannar och jämför allt. Det har blivit inrutat i oss. Köpsättet har även blivit mer globalt. Folk är inte rädda för att handla online längre. Idag reflekterar vi inte över att vi har appar som Über och Spotify som drar pengar från oss. Vi har lärt oss att lita på de digitala bolagen.

En andra chans

Innan Henrik investerar i ett bolag gör han en noggrann bakgrundscheck för att ta reda på vad entreprenören är för typ av person och begär utdrag ur belastningsregistret.
– Men alla är värda en annan chans. Vi hade en kille som var dömd för huliganbråk när han var 18 år, idag är han 36. Jag kan inte döma honom för något han gjorde när han var 18.
Under en månad scannar de igenom 100 affärsplaner och han får träffa många intressanta människor. Utöver det får han lika många frågor om allt mellan himmel och jord. Vilket jobb ska jag välja? Vad tycker du om den här idén? Vad ska jag plugga?
– De söker någon form av guide och jag svarar alla. Det tar en hiskelig tid, men hade jag hört av mig till någon hade jag uppskattat ett svar väldigt mycket.

Han får även frågor om hjälp med finansiering.
– Det gör vi inte, även om jag ibland verkligen skulle vilja. Allt socialt arbete gör vi genom vår stiftelse, Optimizer Foundation, där vi hjälper barn och ungdomar i utsatta områden i världen.
I och med att Henrik kommer från Skåne har han valt att engagera sig mer där.
– Det kan handla om att sponsra skolor för aktiviteter, renovera fritidsgårdar och nu har jag erbjudit mig att renovera simhallen i Åhus. Skulle alla göra någonting litet ger det en enorm impact.

Henrik känner ett socialt ansvar och tycker det är det viktigt att ge tillbaka.
– Stället jag kommer från har format mig och mina värderingar. Det börjar alltid någonstans, det får man inte glömma.

Henriks bästa tips till dig som söker investerare!

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
3

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X