Thursday, April 25, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemInspirationIntervjuBoxaren som blev innovatör:...

Boxaren som blev innovatör: “Allt handlar om timing”

Efter att karriären som elitboxare var slut tog Vesa Koskelas liv en annan vändning. Med en naprapatutbildning, ett par uppfinningar och ett par år hos kungen i Saudiarabien i ryggen har han nu kommit på en ny behandling för besvär som annars opereras av sjukvården. Vägen hit har varit allt annat än spikrak, men han visste tidigt att var någonting på spåren. Han kunde inte bara ge upp.

Kerstin Andersson, som åkt ända från Skövde, kommer ut från Vesa Koskelas behandlingsrum. Egentligen skulle hon opereras för sina besvär med stortån, men efter behandling hos Vesa behövs det inte.
– Det kan inte vara sant, det känns som hokus pokus, utbrister hon.

Vesa hyr in sig på Fotcompaniet i Stockholm. I hörnet står en av hans uppfinningar, StretchPower, som han använder sig av i den behandlingsmetod, Pronatos, som han utvecklat. När man stretchar är det svårt att få avslappning i vadmusklerna, just det löser StretchPower. På väggen syns bevis på hans kreativitet. 2017 var han nominerad till Stockholms innovationsstipendium i kategorin Life Science och Hälsa.
– Jag fick idén redan 1985 under min utbildning till naprapat. Då gjorde jag en prototyp, men det var ingen som var intresserad av att stretcha vader. Jag slängde in den i ett förråd, där stod den och rostade i 10 år.

Från OS till skolan

Vesa har en bakgrund som boxare. Sista matchen gick han under OS i Los Angeles 1984. Direkt efter hoppade han på en naprapatutbildning.
– Jag hade fullt upp med att lära mig och inget behov av att tänka på att jag inte var en uppmärksammad person längre.
Som naprapat på 80-talet fanns inga andra alternativ än att starta eget företag.
– Det var kvacksalveri, vi var inte legitimerade.
Efter examen öppnade han en liten mottagning på ett gym.
– Eftersom jag hade varit idrottsman hade jag ett bra kontaktnät. Det spred sig snabbt att jag höll på med den här sortens
behandlingar. Rätt omgående fick jag mycket att göra.
Han blev också officiell naprapat i svenska boxningsförbundet.
– Det skrev jag på min bil. Man måste ju synas, skrattar han.

Efter ett par år fick Vesa en förfrågan om att åka till Saudiarabien för att öppna en mottagning på ett gym som en svensk kedja skulle etablera.
– När vi landade hade kungen bestämt sig för att förbjuda alla gym. Gymmet som fanns var plomberad, men inte min bakdörr.
Han gick in bakvägen och fixade, i väntan på att förbudet skulle släppa.
– Efter ramadan öppnades herrgymmen, damgymmen var fortfarande förbjudna.
Det gick ett par månader, sen la den svenska kedjan ner sin satsning i landet.
– I samma veva kom jag i kontakt med en PR-man för en shejk, som frågade om jag ville bli personlig tränare. Jag trivdes i värmen och tackade ja.
I tre år följde Vesa med shejken världen runt. Sen kom han tillbaka till Sverige igen. 

Försökte få till forskning

Nu hade det börja komma artiklar om att kvinnliga fotbollsspelare drar av korsbanden för att de är så stela i vaderna. Många hade även fotbollsvrist. Han experimenterade med att lägga in en kil i sin StretchPower för att komma runt det problemet och testade på sig själv.
– Det blev en jättestor förändring i min fot. Jag förstod inte varför, men det var så markant. Fotvalvet kom upp och jag kunde gå ner för trappor utan att lyfta på min höft. Min rörlighet blev mycket bättre och jag fick mindre ont i ryggen.
Han försökte få till forskning på vad som hände, men återigen var ingen intresserad.
– Kanske nästa år fick jag som svar, så jag väntade.

Under tiden fick han ett samtal från Saudiarabien. Nu var det kungen som ville ha Vesas hjälp.
– Jag åkte dit och träffade honom. Han kom stapplande med sin huvudläkare som stöd. Jag undersökte, behandlade och tränade honom. Läkarna var inte så glada att få dit mig, men kungen var mer aktiv än han någonsin varit. Ingen annan vågade behandla honom.

Efter två år åkte han hem och öppnade en ny mottagning. En dag fick han plötsligt hjärtstopp.
– Jag höll på att stryka med, men hade en otrolig tur.
När Vesa väl började jobba igen hade han inte samma ork. Då var han nära att lägga ned helt.
– Då slutade jag med betablockerare och kvicknade till.

Fick forska själv

Under tiden hade han handlat med aktier och gjort ett par bra investeringar.
– Jag var ledig i två år och började fundera på min uppfinning igen.
Nu fick han äntligen napp från en forskare.
– Jag fick ett avtalsförslag, men när jag åkte dit och skulle skriva på var det inte samma avtal. De hade tagit bort mina rättigheter så jag gick därifrån.

Då satte han igång och gjorde tester själv. Det visade sig att alla som genomgick hans behandling blev bra direkt. De hade inte ont i fötter, knän och höfter längre.
– Jag började titta efter dolda kameran, vad är det här för skämt? Jag visste inte vad jag hade gjort, men det gav resultat.
Vesa åkte till Karolinska Institutet och började läsa forskning.
– Jag gick igenom allt om hur de behandlar och opererar fötter och hittade ett test kallat Funktionell Hallux Limitus.

Lider man av Funktionell Hallux Limitus låser sig stortån vid belastning. Om inte den kommer upp kommer inte heller fotvalvet upp. Då tappar man insidan av fotens stöd och man pronerar.
– Alla jag hade behandlat hade haft det problemet, men jag visste inte hur man testade det just då. Det var som Jeopardy, jag hade svaret, men inte frågan. 

När stödet under stortån inte fungerar faller fotens konstruktion och kan orsaka de flesta fotbesvär vi har enligt forskning, såsom Mortons neurom, plantar fasciit, hälsporre, Hallux Valgus, Hammartå, hälsenebesvär, olika tendinoser, knäbesvär och höftbesvär.
– Det förklarade varför alla blev bra när jag började göra testerna. Jag kunde åtgärda ett problem man opereras för på några minuter.

Fortfarande åker han till Karolinska och läser forskning.
– Ett av Sveriges förnämsta forskningssjukhus, men de har inte ens den senaste forskningen. Om de inte har råd att betala, hur ska de då komma framåt? Fortfarande opererar man sneda tår, helt i onödan. Jag får gåshud när jag hör det, det är helt galet.
Han berättar att ett Schweiziskt sjukhus som opererar Funktionell Hallux Limitus påstår att hälften av världens befolkning lider av det.
Kerstin har redan opererat sin andra tå.
– Nu när jag gick till ortopeden sa han att det var steloperation som gällde, de kunde inte göra någonting annat. Det kändes läskigt. En kollega tipsade om Vesa så jag tänkte att jag testar. Innan hade jag en outhärdlig smärta i foten, nu är den nästan helt borta.

Vill få ut det till fler

Vesas har behandlat enligt sin metod i 2,5 år. Nu har han så mycket patienter att han är fullbokad 2,5 månad framåt.
– Det kommer folk både från Skåne, Norrland och Oslo.
Han har inte behövt jobba någonting med marknadsföring.
– Patienterna pratar med varandra och skriver i olika Facebookgrupper att de fått hjälp av mig med sina besvär. Även mina kollegor skickar patienter.

Bland kollegorna finns ett stort intresse för Vesas metod. De vill att han ska hålla kurser. Nu har han precis utbildat sin första licenstagare.
– Nu vill jag licensiera ut det här till fler. Jag håller också på att ta fram ny utrustning som är uppkopplad mot datorn. Får jag en databas kan jag få fram en bättre och effektivare behandling för olika besvär.
Samtidigt kommer Vesa även testa om hans första licenstagare får samma resultat.
– När vi ser att det funkar lika bra ska jag kontakta de 30 naprapater som visat intresse. Naprapater från Island, Norge och Finland är också intresserade.

För att få  hjälp med vilken väg han ska ta har han möten med en marknadsstrateg. Tanken är att utbilda naprapaterna via internet eftersom de är så utspridda, och sen ta hit dem på praktik.
För att ha råd med satsningen söker han stipendier och deltar i olika tävlingar.
– Bland annat har jag fått stöd från Vinnova för att utveckla behandlingen och få fram ett egentest för Funktionell Hallux Limitus.

Inte enda uppfinningen

Alla nya innovationer Vesa har tagit fram har han sökt patent för.
– Patent är jätteviktigt, men inte förrän man lyckas. Det är jättemycket pengar som går till spillo. StretchPowern har jag betalat patent på i 10 år utan att få ut någonting.
Han har även tagit fram en stekpanna som vänder maten automatiskt, som han sökte patent på. Vesa försökte få till en produktion, men det var ingen som lyckades gjuta den.
– Jag la både massa tid och pengar, men det blev aldrig någonting. Under tiden kom jag på en ny sak, ett skohorn som reklamprodukt.
Han öppnar lådan och tar fram ett exemplar. Skohornet är stort som ett kreditkort så man kan ha det i plånboken.
– Jag ställde ut på en skomässa och fick min första order på 60 000 stycken. Och så fortsatte det. Under sex år spelade jag golf och fick in massa beställningar. Sen kom en ekonomisk kris och allt föll.

En av de största lärdomar han fått är att allt handlar om tajming.
– StretchPowern låg 10 år i ett garage, marknaden var inte mogen.
Att Vesa enträget jobbat på beror på att han hela tiden vetat att han var något på spåret.
– Det visste jag redan när jag testade på mig själv och fick en sån förändring som inte kunde förklaras. Jag var bara tvungen att fortsätta. 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X