Snart är administrationens tid förbi

Vi lever i en spännande tid. Datorerna har äntligen nått den kapacitet att vi inom en snar framtid kommer skratta åt tiden då vi sparade papper i pärmar och kvitton i skokartonger. En tid då företagare kan ägna all sin energi åt att utveckla sin verksamhet istället för att fastna i administration.

Bokföring, som den ser ut i dag, härstammar från 1494. Då presenterade den italienska munken Luca Pacioli, även kallad bokföringens fader, dubbel bokföring. Det vill säga debet och kredit. Sedan dess är det modellen som gäller.
– Dubbel bokföring är ett fantastiskt sätt att hålla huvudboken i balans, men det har även ställt till problem. Ekonomer älskar debet och kredit, egenföretagare har inte samma lustfyllda känsla. Det är inte många som vet hur det går till, säger Jesper Svensson, CTO på Fortnox.
Han har själv varit företagare och minns hur han ofta satt dagen innan momsen skulle in efter att barnen lagt sig för att bokföra hela månadens händelser.

Idag, över 500 år senare, har vi utvecklat teknik för att lösa problemet. Bland annat genom artificiell intelligens, som först såg dagens ljus under efterkrigstiden tack vare matematikern Alan Turing.
– Först nu har vi datorkapacitet att kunna automatisera administrationen i realtid och i stor skala. Vi lever i en enormt spännande tid, speciellt i vår bransch.

Jesper berättar att nu går det snabbt, inom en snar framtid kommer administration att vara ett minne blott. Redan idag kan man se hur det går för verksamheten i realtid.
– Släpar man efter med bokföringen vet man inte hur man ligger till. Då blir det svårt att fatta beslut efter hur verkligheten ser ut.

Fjärrkontroll till verksamheten

Idag är situationen för företagare en helt annan. Genom API:er kan olika system kommunicera med varandra utan att användaren behöver logga in. Bland annat kan man fota kvitton och maila in fakturor som betalas ut och bokförs automatiskt.
– I och med att man kan koppla upp sitt ekonomisystem direkt mot banken ser man direkt i appen hur det ser ut i realtid. Då kan man fatta beslut baserade på verkliga siffror. Mobiltelefonen har blivit fjärrkontrollen till verksamheten.

Inom kort kommer systemet även vara uppkopplat mot Skatteverket.
– Jag är positiv till Skatteverkets förändringsvilja, vi har en tät och bra dialog med dem. Redan nu har de öppnat upp för att lämna in arbetsgivardeklarationer på individnivå automatiskt.

Snart även momsrapporter. Filen kommer att kunna skickas direkt till Skatteverket, momsen betalas och händelsen bokförs. Allt användaren behöver göra är att klicka okej på telefonen.
– Vi är inte nöjda förrän vi är där.

Kliver in när banken inte kan lösa problemet

Tekniken möjliggör att integrera allt fler funktioner till systemet. Fortnox har bland annat en finansieringstjänst.
– Nystartade företagare har svårt att få lån av banken då de inte har något årsbokslut att visa upp. Men ett årsbokslut är gammalt, tack vare vår tjänst kan vi fatta ett beslut baserat på hur det ser ut i verksamheten just nu.

Tillfälliga likviditetsproblem kan man enkelt lösa genom att sälja eller belåna en faktura, eller ta ett lån.
– Det är ett komplement till vad banken inte kan erbjuda.
I framtiden tror han att vi kommer att få se helt digitala nischbanker just för företagares behov.
– Vi ser det redan på andra ställen i Europa. Just nu händer mycket inom fintech- branschen.

Lönar sig att vara nyfiken

När allt blir automatiserat och digitaliserat gäller det att ha full kontroll och förstå vad som händer.
– Ända sedan 1494 har bokföring varit för dem som kan, andra får betala för det. Antingen genom att anställa eller anlita en redovisningsbyrå. Nu gäller det att vara lite nyfiken på alla tekniska möjligheter som kommer.

Han är övertygad om att tekniken bara kommer innebära möjligheter både för småföretagare och redovisningsbyråer.
– Jag ser ingen risk med automatiseringen, snarare tvärtom. Allt strul och krångel försvinner när administrationen automatiseras. När man ser i appen i realtid hur det ser ut både nu och framåt kommer man slippa ha ont i magen över likviditeten.
Som systemleverantör kan Fortnox göra mycket för Sveriges småföretagare.
– I varje stor teknisk förändring skapas nya möjligheter, men även problem som kan vara svåra att förutse. När vi löst så att bokföringen är helt automatiserad kommer vi att gå vidare med andra delar som underlättar vardagen för småföretagare, säger Jesper och fortsätter:
– Genom att ta bort allt krångel kommer vi att göra Sverige bättre och mer konkurrenskraftigt. Vi behöver fler bolag, fler idéer som kommer till marknaden. Snart kommer vi att skratta åt den här tiden när vi satt med papper och pärmar.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X