Ett liv efter karriären

Precis lika viktigt som att tänka på alla områden i företaget är det att tänka på livet efter. Många företagare missar att börja pensionsspara i tid och riskerar därför att få en mycket lägre pension än vad man räknat med efter karriären.

För att kunna plocka ut en bra pension är det främst två saker att tänka på. Plocka ut lön eller skatta på överskott och kompensera för utebliven tjänstepension.
– Pension är inte det första man tänker på när man startar företag, som egenföretagare måste man ta större ansvar, sägerMona Myrberg, kommunikatör på Pensionsmyndigheten.För att nå upp till taket på hur mycket du kan tjäna in till den allmänna pensionen ska du plocka ut en lön på 42 031 kronor i månaden.
– Det kan vara svårt att klara sig på bara den allmänna pensionen, systemet bygger på att du kompletterar med tjänstepension.

Pensionsmyndigheten rekommenderar att man sparar minst 4,5 procent av lönen eller överskottet.
Egenföretagare har kvar avdragsrätten för pensionssparande, det har inte anställda. Men pensionssparandet måste vara godkänt av Skatteverket.

Som nybliven företagare kan det vara svårt att både plocka ut en hög lön och dessutom spara.
Ta i alla fall ut en liten lön i början, då kan du tjäna in till pensionen under hela tiden. När du betalar skatt är det inte bara pensionen som gynnas, även socialförsäkringar som sjukpenning, säger Mona och fortsätter:
– Lockas inte att dra av för mycket på företaget, jakten på att slippa betala skatt kan bli tråkigt i slutändan.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X