Både hängslen och livrem?

Försäkring – ett begrepp som innefattar så mycket. Att få med alla delar när man ska försäkra sitt företag, sig själv och sina anställda är inte det enklaste. Vi har pratat med fyra experter som tipsar om hur man ska tänka.

Pierre Schuster

Drygt hälften av alla egenföretagare har inte tecknat en särskild företagsförsäkring, visar den undersökning som Trygg-Hansa gjorde i våras.
– Vi har märkt att det finns en hel del missuppfattningar, till exempel egenföretagare som arbetar hemifrån och tror att företaget täcks av hemförsäkringen, säger Pierre Schuster, chef företagsmarknad på Trygg-Hansa.
Det viktigaste att tänka på är att skaffa en försäkring anpassad för just den verksamhet man bedriver och säkerställa att de största riskerna man har kan täckas av försäkringen.
– Innan du kontaktar ett försäkringsbolag, skriv ner vad företaget äger, var ni förvarar företagets egendom och vilka avtal ni tecknat. Som företagare skriver man ofta avtal där det ställs krav på försäkringsskydd, var därför noga med att läsa igenom de avtal du tecknar, säger Pierre.

Johan Wennerholm

Henrik Jönsson, expert på företagsförsäkring på If berättar att om du köper ett färdigt försäkringspaket, och sedan kompletterar med ytterligare skydd som just ditt företag behöver så har du kommit långt.
Johan Wennerholm, Key Account Manager Affär Företag Folksam är inne på samma spår.
– Det viktigaste är att rätt försäkringsskydd tecknas. Ett litet företag är känsligt för avbrott i verksamheten. Det kan bli kostsamt vid skador – i värsta fall kan du som företagare bli tvungen att lägga ner ditt företag.

Henrik Jönsson

Vad är det vanligt att småföretagare missar?
– Det första man missar är att överhuvudtaget köpa försäkring. Det andra är att man väljer bort försäkringar som man kanske inte är van vid att höra talas om. Ett exempel är Databrottsförsäkring, som gäller om företaget utsätts för att dataintrång, datavirus eller liknande. Försäkringen ersätter även de intäktsförluster som då kan uppkomma, säger Henrik.

En annan vanlig miss är att inte uppdatera sin försäkring vid förändringar i verksamheten.
När man exempelvis utökar sitt lager, köper in nya maskiner eller nyanställer. Vissa försäkringsbolag erbjuder försäkring med förändringsskydd, vilket innebär att man inte behöver anmäla vissa förändringar som sker under året, försäkringen gäller ändå. Vi kontaktar våra kunder för en årlig försäkringsgenomgång per telefon eller vid ett personligt besök, berättar Pierre.

Du och din personal

Kristina Ström Olsson

– På det stora hela ser många småföretagare till att försäkra sin egendom och sina maskiner. Att försäkra sig själv, sin ekonomiska trygghet och hälsa, är det färre som tänkt på, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg och välfärdsanalytiker på Länsförsäkringar.

I Länsförsäkringars undersökningar visar det sig till exempel att var tredje småföretagare inte gör avsättningar till tjänstepension. Ungefär sex av tio småföretag saknar kollektivavtal.
– Vi ser att en allt större andel av de nya jobben skapas i branscher där kollektivavtal inte är en självklarhet. Som småföretagare står man då utanför trygghetssystemen och behöver se över sin och sina anställdas trygghet för att få samma skyddsnivå som om man var anställd i företag med kollektivavtal.

Glöm inte heller personskyddet.
– En sjukvårdsförsäkring kan vara ett bra sätt att hålla sjuktalen nere och verksamheten igång, och dessutom ett stöd inom ramen för arbetsgivaransvaret. En sjukförsäkring, livförsäkring och olycksfallsförsäkring är också viktiga och för att trygga ekonomin på längre sikt behöver särskild avsättning för tjänstepension göras. Här finns också skattefördelar för företagaren genom att kunna göra avdrag för sparande till tjänstepension, berättar Kristina.

Måsten!

Vilka försäkringar som är nödvändiga beror på, men det finns några som alla borde ha oavsett vilken typ av verksamhet man bedriver.

Egendomsförsäkring skyddar företagaren gentemot skador som uppkommer genom brand, vatten eller inbrott.

Ansvarsförsäkring – skyddar företagaren gentemot skadeståndskrav som kan uppkomma.

Rättsskyddsförsäkring – skyddar företagaren gentemot kostnader som kan uppkomma vid en tvist.

Avbrottsförsäkring – ger ersättning för fasta kostnader och utebliven vinst vid avbrott i verksamheten på grund av exempelvis brand, inbrott eller vattenskada.

Vad kan ni erbjuda småföretagare?

Länsförsäkringar – Hos oss kan du teckna paketlösningar för ditt företag så att du inte riskerar att missa några försäkringsaspekter. Vi har lösningar som passar både till exempel tjänsteföretag och tillverkningsföretag. Paketen inkluderar både företagsförsäkringar och lösningar för att trygga sig själv, sin familj, sina anställda, den egna ekonomin och hälsan.

Trygg-Hansa – Vi erbjuder individanpassade företagsförsäkringar där vi skräddarsyr försäkringen efter verksamhetens och omvärldens behov. Vi arbetar ständigt med att förbättra och skapa nya produkter för att möta den snabba utveckling som sker i företagsvärlden. Vår ambition är att göra det enklare för en småföretagare när det kommer till försäkring, därför har vi skapat branschanpassade lösningar och koncept för de vanligaste verksamheterna. Vi erbjuder även personförsäkringar i form av olycksfalls-, liv-, och sjukvårdsförsäkringar.

Folksam – Vi erbjuder en paketerad småföretagarförsäkring med tilläggsförsäkringar beroende på bransch. Folksam erbjuder också olycksfall, liv och pensionssparande för småföretagare.

If – Vi har anpassade försäkringar med brett skydd, som passar alla småföretagare.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X