Digitalisering – så mycket mer än att bara hänga med

Digitalisering handlar inte bara om att snabba på annars tidskrävande processer och hänga med i utvecklingen. Tack vare dagens moderna lösningar kan du även framstå som mer seriös och erbjuda bättre kundupplevelser.

Generellt sett när man pratar digitalisering handlar det om att det är ett måste för att hänga med i utvecklingen. Cesar Nilsson, produkt- och affärsutvecklingschef på Fortnox, berättar att begreppet innefattar så mycket mer.
– Man kan digitalisera allt möjligt. Inom de närmsta åren kommer mer än 50 procent av dina interaktioner finnas i digital form.
Förutom den uppenbara tidsbesparing gör smarta integrationer att du kan framstå som mer seriös och ge en bättre upplevelse till kunden.
– Min bror konsulterar som bonde och byggare. Han är inte ett dugg intresserad av administration, utan har låtit en redovisningsbyrå sköta de bitarna. Nu när han börjat redovisa sin tid i en app och fakturera själv har han märkt en stor skillnad.
Det handlar inte bara om en kostnadsbesparing.
– Han märkte att han har missat att registrera tre timmar i veckan, vilket ger mycket pengar i slutändan. Förutom att han kan fakturera mer har han fått bättre koll och nöjdare kunder. Just det missar vi när vi pratar om digitalisering. Att vi kan framstå som mer seriösa och ge ett bättre kundvärde.

I dag finns det flertalet olika system och integrationer tillgängliga för småföretagare. Det viktigaste är att de passar dig och din verksamhet.
– Ofta ser det ut som så att byråer implementerar system som företagare tycker är osmidiga. Tyvärr är det många byråer som inte hjälper småföretagare med de digitala möjligheterna, de fokuserar främst på hur de själva ska bli mer effektiva. Byråerna ska fungera som katalysatorer och hjälpa småföretagare att implementera de möjligheter och lösningar som finns.

Endast ett klick

I Fortnox strävan att underlätta för småföretagare har de tagit fram en app där det under hösten kommer att lanseras fler nyheter.
– Varje flöde som småföretagare har ska kunna skötas med ett klick. Nu när vi även kan integrera företagens digitala brevlådor kan man exempelvis betala leverantörsfakturor med ett klick. Du bestämmer när, vi utför betalningen och du godkänner med BankId. Vi är uppkopplade mot banken och kreditkortet och får information och kan föra in alla händelser i bokföringen.

Bankerna blir mer öppna, Skatteverket likaså. Det ger företag som Fortnox en rad möjligheter. Och utmaningar.
– Nu går det snabbt, många grundförutsättningar förändras. Då gäller det att hänga med. Förr när det kom till mjukvaruutveckling tog man hela tiden små steg. Det duger inte i dag när AI är så lätt att nyttja. Tack vare att de nu öppnar upp sig kommer vi allt närmare “one click”.
I dag när Fortnox tar fram nya funktioner utgår de alltid från kundupplevelsen och bygger sig bakåt därifrån.

Fler funktioner i systemet

Fortnox har två dotterbolag, ett som sysslar med finansiella tjänster. För ett drygt år sedan gick Fortnox även in i försäkringsbranschen.
– I och med att vi har ett modernt affärssystem med realtidsuppdateringar kan vi hålla koll på att småföretagare är rätt försäkrade till rätt pris.
Cesar berättar att större företag har mäklare som slåss om att få försäkra dem, småföretagare har haft svårare med att både teckna rätt försäkring och den löpande kollen.
– Hos oss sker det automatiskt. Vi har även så pass många kunder att vi kan förhandla om pris så att småföretagen får samma villkor som större bolag.

Samma tanke genomsyrar Fortnox Finans. Som småföretagare är det svårt att på egen hand att automatisera hela processen.
– Vi tar storföretagens lösningar och delar med oss så att små företag kan få samma komplexitet och pris.
När det kommer till leverantörsfakturor har Fortnox ingått partnerskap med företag som erbjuder scanningslösningar. Det innebär att den lilla företagaren kan nyttja dessa utan dyra uppstartskostnader.

Vad gällande kundfakturor kan man betalt för sina fakturor innan kredittiden gått ut.
– Med våra factoringtjänster kan man välja själv hur många fakturor man vill finansiera, man behöver inte lägga in alla som hos vissa företag. Och allt är integrerat i affärssystemet.

Om du bara ska satsa på en sak

Cesar berättar att den bästa investeringen du kan göra i dag oavsett storlek på bolag, är att satsa på en person som är vass inom systemkonsultation.
  En person som kan titta på vad ni kan göra bättre. Kostnaden för affärssystemet är irrelevant, titta istället på vad ni kan göra för att öka vinsten och ge ett bättre kundvärde.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Föregående artikel

Håll koll på ekonomin

Nästa artikel

Med en PT vid din sida

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X