På äldre dar

I våras gjorde Pensionsmyndigheten en undersökning som visade att många småföretagare oroar sig för sin pension. Den visade också att kunskapen hos egenföretagare är låg och att mindre än hälften tar ut en marknadsmässig lön.

– Det viktigaste en företagare kan göra för pensionen är att ta ut en marknadsmässig lön när det är möjligt, betala skatt och kompensera för tjänstepension genom ett eget sparande. Tänk på att det finns ett årligt tak på hur mycket man kan tjäna in till sin allmänna pension. Det innebär till exempel att höga inkomster under några få år inte nödvändigtvis kompenserar för många år med låga inkomster, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten.

För att tjäna in till den allmänna pensionen behöver man ta ut en lön eller ha ett överskott samt att betala in skatter och avgifter. Dessutom behöver man kompensera för utebliven tjänstepension genom eget sparande.
– En tumregel är att spara cirka 4,5 procent av årslönen, det motsvarar vad de flesta arbetsgivare med kollektivavtal betalar in i form av tjänstepension.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X