Politik – Tillsammans för ett bättre Sverige

Ensam är inte stark – tillsammans kan man göra underverk. Med landets småföretagare i ryggen arbetar Småföretagarnas Riksförbund för att påverka politikerna. Målet är att Sverige ska bli världens bästa land att driva företag i.

Att driva företag ska vara enkelt, lönsamt, roligt och tryggt.
– Det är våra mål. Den dagen Sverige har världens bästa arbetsklimat för företagare, då är vi klara, säger Peter Thörn, ordförande i Småföretagarnas Riksförbund.
Organisationen startades av småföretagare för att hjälpa medlemmarna både på kort och lång sikt.
– Långsiktigt jobbar vi för att nå våra mål, men det tar tid. Under tiden har vi förmåner för att stötta medlemmarna. Exempelvis våra försäkringspaket som gör det tryggare att driva företag.
Att det precis varit val gör ingen skillnad för Peter och hans kollegors arbete.
– Vi jobbar alltid lika hårt. Skillnaden är att politikerna är mer villiga och visar ett större intresse att ta en dialog nu.

Alla i organisationen är i grund och botten företagare. De pratar även med alla medlemmar årligen och gör undersökningar för att få fram vilka frågor de ska prioritera i sitt politiska program.
– Vi bygger opinion och tar fram förslag som gör det möjligt att ändra på det som inte gynnar småföretagare. Tyvärr är det inte vi som bestämmer.

Viktigast just nu

Småföretagarnas Riksförbunds näringslivspolitiska program består av tio olika punkter.
– Det går inte att fokusera på allting samtidigt, då blir det otydligt vad vi vill, säger Peter.

Just nu är det fyra frågor de främst prioriterar.

 • Trygghet – Företagare ska inte ha sämre socialförsäkringsvillkor än arbetstagare.
 • Lärlingssystem – Om vi inför ett bättre system för lärlingar och skapar ett tätare samarbete mellan skolan och näringslivet får företagare enklare tillgång till rätt kompetens. Genom att titta på andra länder som har en större andel lärlingar har förbundet tagit fram en lista med punkter på vad man kan göra.
 • Regelförenklingar – Ett av de mer långsiktiga arbetena då det slår på så många områden och är en väldigt viktig fråga för småföretagare. Utvecklingen har gått åt helt fel håll avseende regelkrångel och nu är personalliggare på tapeten. Tanken med personalliggare är god då det motverkar osund konkurrens, men förslaget som ligger nu gör det för komplicerat för att det ska göra nytta.
 • Sänkt skattetryck på företagande – Sverige har ett mycket högt skattetryck på entreprenörskap. Dessutom är det dyrt att anställa på grund av de höga arbetsgivaravgifterna, vilket drar ned viljan att rekrytera medarbetare hos företagare. En sak är att reducera arbetsgivaravgiften genom att slopa den allmänna löneavgiften. En annan är se till så att pengarna går till dem som betalar avgifterna, genom att till exempel avsätta pengarna till ett välfungerande lärlingssystem.  
Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

Kommentarer

 • Andrew 11 oktober, 2018 at 13:35

  I believe there is a lot that needs to be done in Sweden to encourage enterprise and to help people to start new businesses. Making it easier to start is the key. There is so much ‘red tape’ in Sweden to the point where I believe there’s a danger it could actually discourage new enterprise. People take a huge risk when starting a business from scratch but if they’re successful, they create wealth for the economy, employment for others and security for themselves (and for their employees). These 3 key elements should be the focus for any government; wealth, employment and security.
  For anyone starting a business from scratch, as a priority, they need to focus on the following: establishing demand in the ‘market’, understanding the needs/wants of their customers, finding/offering solutions to those needs and wants, providing great service, making profit, re-investing back into the business. If they can do this, then they give themselves the best chance of having a long term sustainable business which in turn addresses the 3 key elements as highlighted above. Being bogged down with red tape is time consuming, costly and non-productive.
  It astounds me that every business must submit financial forecasts to Skatteverket (Tax Office) stating how much tax they expect to pay and then pay the tax based on those forecasts. For a new business starting up, without any trading history, it’s difficult enough to forecast your sales, let alone your tax liability. Yes, you should be as accurate as possible with your forecasts but they are, when all’s said and done, your ‘best guess’ of what you think you might do.
  Of course every business should pay tax at some point but rather than paying F-tax from the start, why not give new start ups a ‘tax holiday’ for let’s say, the first 12 months of trading and then pay tax based on what you actually did, not what you thought you might do? This would give businesses more time to establish themselves in the market, re-invest the profits back into the business (ensuring long term success) and pay tax more accurately. Think of it as Skatteverket as giving extended credit to new businesses. This would also reduce the burden of submitting tax forecasts (reducing red tape/admin). One tax return? One tax bill? Radical thinking? In Sweden maybe but it seems to work elsewhere.
  Reducing the cost of starting a business would also help. On a scale of things, 2200 SEK (1900 SEK – online) might not seem like a lot of money but why should it cost that much to register an aktiebolag (Ltd Company)? It’s basically just processing a piece of paper? It seems excessive to me. Compare these fees to those in the UK; £12.00 (approx 140 SEK) for Ltd Company formation. In this ‘digital age’, it’s relatively easy to register a business. The cost of doing so should reflect this and reducing that cost would be another small step towards having fewer and easier rules which should in turn help encourage people to start their own business.
  And whilst the reasons for having 50,000 SEK in assets for AB’s can be appreciated, is it really necessary? Could this amount be significantly reduced, maybe down to zero? Finding 50,000 SEK could be difficult for some and if it can’t be found, then the business doesn’t start. Once the AB is established, it’s very likely that it will have some assets so perhaps the rule could be applied later in the AB’s life (1, 2 or 3 years down the line)?
  Lowering the cost of hiring staff? Maybe this would be of some benefit for an established business? But for start ups? I doubt that many people starting out on their own in business will be thinking about employing staff from the beginning. They’ll be concentrating on getting the business established so I question whether a tax rebate would make a business employ anyone. If you need staff, you’ll employ them. You’ll have no choice.
  Small business is big business and encouraging small businesses to start will be vital for Sweden’s economy in this increasingly competitive global market within which we all operate. Governments do not create wealth but they can help to create an environment within which others can create that wealth, which in turn should create security through employment. Just a thought!

  Reply

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X