“Jag har lärt mig att misslyckas”

Mer driv och engagemang än vad Axel Schylström besitter är svårt att hitta. För sex år sedan var han med om en olycka som var nära att kosta honom livet, men han tog sig tillbaka.
Efter en lyckad Idolresa och en plats i Andra Chansen i Melodifestivalen driver han i dag ett eget företag. Förutom att ge ut musik och föreläsa är han nu aktuell med en ny bok och en föreläsningsshow. Allt i egen regi.

Några dagar innan han skulle ta studenten klättrade Axel Schylström upp på ett tågtak och fick 16000 volt genom kroppen. Länge svävade han mellan liv och död, men efter en lång och smärtsam kamp började han sakta med säkert ta sig tillbaka igen. Ärrad för livet och drömmen om en fotbollskarriär var krossad. Men han gav aldrig upp.
– Till en början ville jag bara känna mig normal igen. Jag hade fått mycket hjälp så länge och kände mig handikappad. Då hade jag inga karriärmål utan ville bara börja jobba igen.

Ett år efter olyckan började han arbeta som förskollärare. Att få något annat jobb var omöjligt.
– Det var i samma veva som jag började visa upp mig med ärr. Vuxna kollade snett och tog avstånd. De antog att jag var konstig för att jag såg konstig ut. Att jobba med barn som sa rakt ut vad de tänkte var så befriande. När jag förklarat att jag bränt mig släppte de in mig. Att det blev just det jobbet gav mig ett perspektiv på min situation som ingen vuxen kunnat ge mig. Det var så sorglöst, ärligt och så nyttigt för mig.

En ny väg utstakar sig

Under sjukhusvistelsen hade Axel en sjukgymnast, Tobias, som motiverade och inspirerade Axel att göra framsteg ingen trodde var möjliga. Det fick Axel att börja studera till sjukgymnast
Under hela livet har musiken varit en viktig, men undanskymd del, av Axels liv.
– Jag har alltid sysslat med musik, men fotbollen har alltid kommit före. Jag har varit för macho och brytt mig för mycket om vad andra tycker. Efter olyckan kom jag på att det spelar ingen roll vad andra tycker.

Han sökte till Idol 2015, tog sig ända till fjärde plats och fick därför hoppa av studierna. Axel berättar att Idol är en bra genväg in i musikbranschen.
– Många som är med i Idol tror att när de syns i tv under en så lång tid kommer skivbolagen att ringa och erbjuda dem kontrakt. De sätter sig på soffan och väntar. Det funkar inte så, man måste själv se till att det händer.
När Axel åkte ut ringde han runt till alla han kunde få tag på i branschen.
– Det var inte lätt, jag fick jättemånga nej innan jag fick skivkontrakt. I och med det kom jag även med i Melodifestivalen.

Gör allt i egen regi

I dag driver Axel en egen business där han kombinerar musik och föreläsningar. Nyligen kom även hans bok Bränd ut. Allt gör han i egen regi.
– Jag har fått låtar skickat till mig, men tackat nej. Jag vill skriva dem själv. När jag fick frågan om att göra boken sa förlaget att de hade en spökskrivare. Jag sa att ska jag göra en bok ska jag skriva den själv. Genom hela arbetet med boken har jag varit hård mot redaktören. Alla meningar ska vara jag, från topp till tå. Så är det med allt jag sysslar med, att det är min grej är viktigt. Det ska vara äkta, oavsett vad det än är.

I självbiografin Bränd får läsaren följa med under hela Axels mödosamma resa mot att komma tillbaka till ett normalt liv. Beskrivningarna är målade, känslan den lämnar efter är att man kämpar tillsammans med Axel.
– Tanken på en bok har funnits där länge, men jag har inte vetat hur jag ska gå tillväga. Det är lustigt hur ödet fungerar, precis när jag skulle börja ringa runt till förlag ringde de upp mig.

Rent känslomässigt beskriver han det som en karusell att skriva boken.
– Jag har både garvat och gråtit. Varit frustrerad. Det är vissa saker jag inte ens minns, jag har utgått från tankar jag skrivit ned alldeles efter olyckan. Nu när jag läser den blir jag stolt. Imponerad av mig själv. Det har varit en sån tuff resa som gått så bra.

Aktuell med ny show

Nu i höst är han aktuell med föreläsningsshowen han byggt utefter boken. Målet är att inspirera och motivera.
– Jag vill att publiken ska gå därifrån och känna att i dag kan jag göra underverk.
Trots att han gör mycket själv har han haft ett team runt sig i arbetet med boken, men finansierat den har han gjort själv.
– Då får jag ut mer vinst själv. Det är mycket roligare att vara utgivare själv, då blir det ännu mer min grej. 

Axel har tagit in en projektledare som hjälper honom med boken och den turné han nu ger sig ut på. Han får även hjälp med marknadsföringen.
– Jag har inte jobbat med marknadsföring på det sättet tidigare så jag lär mig mycket av honom. Han hjälper även till med införsäljning av boken. Jag har ju sålt in mig själv innan, det jag får hjälp med nu är att nå ut.
Det främsta han lärt sig inför bokreleasen och turnén är att det är mycket att tänka på.
– Innan har jag åkt ut på jobb och sedan fakturerat. Svårare än så har det inte varit. Nu blir det en ny typ av försäljning, en ny dimension i företagandet. Det är mer att hålla koll på, men skitspännande.

Innan olyckan hade han inte några tankar på företagande, planen var att flytta till USA eftersom han fick ett fotbollsstipendium.
– Min största styrka som entreprenör är engagemanget. Jag skickar många mail och ringer massvis med samtal. Det värsta som kan hända är att man får ett nej. I min värld finns det så många potentiella kunder och sponsorer att ringa och maila. Tillslut nappar det någonstans.
Trots förfrågningar har han valt att inte ha någon manager.
– Mitt argument för att tacka nej är att jag tror inte att de har hälften av det engagemanget som jag har. De jobbar inte hälften så mycket som jag gör. Då har jag ingen nytta av en manager.

Försäljning är någonting många företagare bävar för, i Axels fall är det tvärtom.
– Jag tycker det är roligare om jag aktivt lyckas sälja in ett jobb än om någon ringer med en förfrågning. Att få visa att jag är värd priset jag tar. Jag älskar att snacka mycket och sen leva upp till förväntningarna. Utan att vara kaxig är jag självsäker i försäljningen.

Var har du fått ditt driv ifrån?

– Det har nog med olyckan att göra egentligen. Jag har märkt hur mycket man kan åstadkomma. Tidigare i livet har jag gett upp mycket lättare, inte försökt igen, igen och igen. Jag har lärt mig att misslyckas och tar det inte lika hårt när någonting skiter sig. Jag vet att man har oändligt med försök. Därför vågar jag.

På frågan om han känner sig normal i dag svarar Axel att han inte vill vara normal. Han vill vara sig själv.
– I dag känner jag mig inte mindre värd än någon, inte sämre än någon. Jag har lärt mig leva med mina skador och mitt handikapp. Jag hade gärna fått olyckan ogjord, det är fortfarande mycket rehab och jag känner av ärren. Samtidigt är jag oerhört tacksam för vad jag har lärt mig. Jag är där jag är i dag mycket tack vare allt jag gått igenom. Det är jobbigt att leva så här, men erfarenheterna är ovärderliga.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X