Nu är GDPR här

Överfulla mailkorgar med information om företags uppdaterade integritetspolicys och knappar om att uppdatera sina personliga uppgifter. Det kan inte ha undgått någon att i dag stärks skyddet av den personliga integriteten.

I dag börjar dataskyddsförordningen, GDPR, att gälla i hela EU. I stora drag handlar det om att stärka rättigheterna och öka skyddet för medborgarna samtidigt som det ställs högre krav på företag, myndigheter och organisationer som hanterar personuppgifter.
– Det här är en av de största integritetsstärkande reformerna  någonsin, säger Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin.

Alla som lagrar personuppgifter måste informera om vad de används till, hur länge de sparas och om de lämnas ut till andra aktörer.
– Som enskild har du rätt att få tillgång till dina uppgifter, invända mot hur uppgifterna används, få felaktiga uppgifter rättade och att få flytta uppgifterna. I vissa fall har du även rätt att få uppgifter borttagna. Det ökar din kontroll över hur dina uppgifter används. Personuppgiftslagen tillkom före internet, smarta mobiler, Google och Facebook. Nu träder vi in en ny era med ett modernare och starkare integritetsskydd, säger Lena.

Läs mer om GDPR på Datainspektionens hemsida.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X