Möjligheternas arbetsplats

Att umgås med andra och ha roligt får dig att må bra. Mår du bra mår även verksamheten bra. Genom att jobba tillsammans med andra kreativa entreprenörer på ett coworking space får du alla fördelar storbolagen har. Tillgång till konferensrum, en adress att skicka posten till som inte är din hemadress och en receptionist som tar emot dina besök får även ditt företag att se mer professionellt ut.

När det kreativa coworking spacet The Park öppnade i Stockholm för 14 år sedan var inte coworking inte ett etablerat begrepp. I dag ser det helt annorlunda ut. Allt fler entreprenörer ser möjligheterna med att kunna utöka sitt nätverk på arbetsplatsen.
– Till en början var The Park ett ofrivilligt coworking space. På den tiden hyrde företag med ambition att växa för stora lokaler. Micke, vår grundare, tog in kompisar som kunde sitta tillsammans med hans digitala byrå och vips så hade de fyra våningar. Då kom han på att det här måste ha ett namn. Det här är ju också ett företag, säger Hanna Melander, general manager på The Park
Hon och Elin Rundqvist, project coordinator, tar emot i den välkomnande entrén på Hälsingegatan, där The Parks andra coworking space ligger. Soft musik strömmar ur högtalarna och på tv-skärmen visas en peppig skylt med orden happy friday. Lite utspritt sitter entreprenörer i vitt skilda branscher och jobbar. De har nyss avslutat den gemensamma frukosten där man samlas för att utbyta idéer och erfarenheter eller bara prata om vad som händer i helgen

Må bra och ha roligt
Grundtanken bakom hela konceptet är att människor mår bra av att umgås med andra människor, bygga sina kontaktnät och bredda sina boxar.
– Bygger man på med människor från olika bakgrunder med olika kompetenser kommer man att utvecklas. Både personligt och som bolag. Bakar man ihop det i ett nätverk där man kan hjälpa varandra med olika saker kommer alla bolag bli mer framgångsrika.
Hanna berättar att de jobbar mycket med att skapa roliga aktiviteter för att medlemmarna ska tycka att det är roligt att gå till jobbet.
– Att ha roligt på jobbet är så viktigt. Du ska komma hit och känna dig trygg, känna att du får stöd och få jobbet gjort.
Just det utökade nätverket och att man som litet bolag kan slippa prata business på ett café ser tjejerna som de största fördelarna med att vara medlem på ett coworking space.
– Det är inte så kul att registrera sitt bolag på hemadressen, det känns inte lika seriöst. Även om du är ensam får du tillgång till både konferenslokaler och stora rum för att kunna arrangera workshops. Det gör att man kan gambla, testa nya workshops för att se om de går hem, säger Hanna.
– Och en reception som tar emot ditt första kundmöte och serverar kaffe. Den känslan är överväldigande. Du har någon som ser till att det finns papper i skrivaren, kaffe och toalettpapper så du kan lägga alla dina krafter på företaget, säger Elin.
En av medlemmarna, som arbetar med att hyra ut it-konsulter, ansluter till samtalet.
– Vi är fyra kollegor på vårt bolag, men ofta var alla ute på möten så jag satt själv när vi hade ett eget kontor. Här har jag alltid kollegor.

Starkare tillsammans
Förutom att du mår bra och har roligt ger det stora nätverket fördelar rent businessmässigt. Behöver du trycksaker med din logga på finns det någon som kan hjälpa dig. Vill du ha hjälp med sociala medier finns det också, det spar tid i researcharbetet. Eftersom det är lättare att rekommendera någon man känner, förmedlar bolagen här leeds till varandra.
– Små bolag som vill pitcha på ett större uppdrag och inte har kompetensen att klara av det själv kan gå ihop med andra bolag här och kunna erbjuda en helhetslösning, säger Hanna.
Även storbolagen har fått upp ögonen för coworking spaces.
– Storbolagen pratar innovation och hur de ska hänga med. Nu börjar de inse att om man ska prata såna saker ska man vara i en sån miljö, där man på lunchen kan gå ut och spela pingis med de små innovativa företagen. Därför börjar de knacka på dörren för att se hur vi har det. De kan lära mycket av småbolagen och vice versa. Småbolagen får chans att träffa dem som de annars aldrig skulle komma innanför dörren till. Det gynnar företagandet i Sverige.

 

 

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X