Hållbar design – hon förädlar lokalt avfall

Frida Martinsson driver det hållbara designmärket by Frida EM där hon, genom att använda sig av vad som anses vara förbrukat material, skapar ny design och nytt användningsområde för materialet. By Frida EMs koncept går ut på att använda sig av lokalt avfall och förädla det i samarbete med lokala entreprenörer där by Frida EM är verksamt fysiskt. På det viset bygger de tillsammans upp närområdets infrustruktur, miljö och kultur.

Frida Martinsson hade många olika affärsidéer innan hon på riktigt kom in på sitt företagande. Det som skulle sparka igång det hela var inte alls något som hon hade kunnat tänka sig att hon skulle jobba med och absolut då inte kunnat tänka sig att starta verksamhet inom.
– Jag märkte att jag var riktigt duktig på att göra ansiktsmålningar då jag målade min väninna och hennes familj för ett Dia de los muertos-event hon hade i sin klädbutik Bindi Designs. ”De dödas dag” skulle intressant nog väcka liv i mitt entreprenörsskap. Någon sa: ”Snygg ansiktsmålning! Du borde starta eget!” och min direkta respons blev: Ja. Ja, det borde jag! Och så satte det igång.

Efter cirka ett år som framgångsrik ansiktsmålare satt Frida en kväll och pysslade. Hon blev inspirerad av ett halsband som var gjort av gammal cykelslang.
– Men jag såg något annat framför mig, jag ville göra en kroppskedja. En sån som magdansöser har. Det blev ingen tunn och nätt kedja, utan ett fem centimeter brett bälte av kolsvart gummi. Det var så hon skapade sitt första verk, som hon kom att kalla för body belt.
– När jag satte på mig min skapelse märkte jag direkt att det hände något med mig, jag kände mig stark. Min skapelse fick mig att komma till liv. Det jag kände då förstår jag nu. Min mamma hade kämpat mot bröstcancer i fyra år och hennes kropp hade förlorat kampen sex månader tidigare. Sorgen var total.

För mycket hade gått emot henne under så lång tid och det hon nu såg i spegeln och kände i hjärtat, det var hennes kall och hon skulle inte göra något annat än att skapa. Frida såg omedelbart en framtid där hon hade skalat upp hela processen och levde ut sitt konstnärskap genom entreprenörskapet.

Så formades konceptet

Konceptet var så enkelt. Gammalt blir nytt och samtidigt snyggt.  Hon bar sitt svarta body belt, gjort av gammal cykelslang ovanpå hennes mammas vita skjorta och steg ut i det offentliga rummet. Direkt visades det uppskattning från omgivningen och man började fråga henne var hon köpt det och om man kunde köpa det. Det fanns en marknad och hon började utveckla formen på länkarna, som varit grunden i skapandet, för att få det estetiska uttryck som talade för henne. Hon jobbade även utifrån att kunna få ut så mycket av så lite som möjligt.
– Resultatet av mina länkar i kombination med både vision och mitt uttryck har i dag, två år senare, burits på röda mattor och catwalks både i Sverige och utomlands, lett till nominering för Miljö & Hållbar utvecklingMalmö Närningslivsgala 2017 och hyllats av både branschprofiler och näringsidkare, säger hon, med stolthet i rösten.

Det var en slump att Frida fann sitt kall i cykelslang, det var inget aktivt tankeval att hon skulle använda det materialet.
– Det bara blev så att jag kände att jag fann mitt uttryck i det. Istället för att cykelslangarna ska brännas upp förlänger jag livet på dem. Jag använder dem för att skapa kultur av dem. By Frida EM är inte bara jag, det är ett koncept. Ett nytt sätt att leva och skapa en hållbar värld.

Hon berättar att konceptet är lätt att skala upp, hon är bara början.
– Nu finns konceptet i cykelstaden Malmö, jag tänker att man exempelvis kan hitta en hamnstad där man kan skulle kunna använda sig av fiskenät. Jag vill få lokala entreprenörer att samarbeta och ta tillvara på avfall från just den staden. Konceptet kommer att växa, det krävdes bara en knäppgök som drog igång det.

Gick all in

Frida gick all in både i sitt entreprenörskap och konstnärskap direkt och det är hon glad för.  Hon jobbar hela tiden med det hon älskar och därmed är jobbet alltid hennes hjärtefråga.
– Allt går i rätt riktning, det jag vill ska hända händer. Jag jobbar med rätt känsla i kroppen och ser till att få tag på rätt personer.

By Frida EM har och är alltid under utveckling. Det började som pyssel, blev ett personligt uttryck och i dagsläget jobbar hon på att bygga upp företaget till ett paraply för alla innovationer inom hållbar utveckling genom design.
– Det är mitt livsverk. Först och främst ska jag bygga upp ett fullt fungerande koncept i Malmö, sen vill jag att det sprids överallt. För mig handlar det inte om pengar, det handlar om att förändra liv. Jag jobbar utifrån om vi vill ha en jord eller inte, och det vill vi.

När man driver ett företag är varje dag är en utmaning, somliga lättare att ta sig över än andra.
– Att vara sin egen kan och har i mitt fall också betytt att vara ensam större delen av tiden. Det är tufft känslomässigt många gånger och jag har mina dippar ibland. Men jag tar mig alltid upp. För jag vet att det enda i livet som är statiskt är döden. Och mitt kall är större än mig själv.

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X