Bygger broar mellan Sverige och Etiopien

Sennai Mebrahtu ären  affärsutvecklare och marknadsförare med starkt socialt driv och förhoppningar om att bli serieentreprenör. Hans främsta fokus ligger just nu på företaget Sensei Works, som är det första företag i Sverige att erbjuda outsourcing av mjukvaruutveckling till Etiopien. Detta gör företaget genom att starta samarbeten, erbjuda ungdomar utbildning, arbetsplats och kontakt med omvärlden.

Sennai har alltid haft en kreativ ådra och velat lösa problem. Av en slump hamnade han på ekonomiutbildningen på högskolan och fastnade för marknadsföring. Detta då han insåg att mycket av världen påverkas av företag och att de är otroliga möjliggörare för visioner och teknologi. Han har arbetat inom många olika branscher och har med tiden insett att IT-branschen har en stor potential att påverka och detta med relativt små medel på relativt kort tid.
– Då jag har rötter i Etiopien och Eritrea och är där på regelbunden basis insåg jag ett för par år sedan att techcommunityt är på framfart där och det gav mig en möjlighet att bidra till både Sverige och Etiopien på samma gång.

Det bästa med IT-branschen, enligt Sennai, är den fantastiska utväxlingen man ser i insatt energi. Saker händer snabbt, på gott och ont, men för honom som är otålig och vill se snabba resultat är det en stor fördel att kunna lära sig nya saker och experimentera med modeller.
– Det mest utmanande för mig är att få tiden att räcka till. Oavsett hur mycket jag prioriterar önskar jag alltid att det fanns fler timmar på ett dygn. Min nisch  handlar det om de traditionella outsourcing-utmaningarna.

Att bygga en brygga olika länder är ett utmanande arbete. Man måste ta till hänsyn skillnader i utbildningsnivåer, kultur, livsåskådning och mycket annat. Sedan när man gjort det behöver man övertyga marknaden, vilket är svårt då så många har hört avskräckande historier om outsourcing.
– I min förra startup hade vi en idé som vi utvecklade under ett par år. Visionen var tydlig och vårt team engagerat. När det var dags att lansera insåg vi att vi hade utvecklat plattformen som vi byggde på ett sådant sätt att den var buggig, för stor för att underhålla och gjorde för många saker halvdant, vilket inte tilltalade någon.
Då de nått slutet av finansiering och det samtidigt kom in nya företag i deras nisch valde de att lägga ner istället för att slåss med spelare som hade försprång.
– I dag tar jag med mig de lärdomarna från de misstagen och hjälper, de som lyssnar, att undvika dem.
Just nu har Sennai flera samarbeten på gång med etablerade företag för att agera underleverantör till dem. Utöver detta har de även något stort på gång som han inte riktigt kan avslöja än.

Sennai tipsar
– Prata med folk, få feedback. Bygg experiment för dina antaganden, nästan som en vetenskapsman, och testa dessa i liten skala så snart du kan. Får du bekräftelse om att du är något på spåren, investera mer tid i fler experiment. Snart vet du exakt vad du behöver sälja till vem för att skapa värde. Sen är det ”bara” att leverera.

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Föregående artikel

Han har företagandet i sitt DNA

Nästa artikel

Brinner för mat

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X