Tuesday, April 16, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemTrygghetFörsäkringNär olyckan är framme

När olyckan är framme

Under åren som Helena Brandt haft företag har hon råkat utför olika skador. Några skador har kostat väldigt mycket, för att inte säga att det har kostat allt för mycket. Därför delar hon med sig av sina erfarenheter om vikten av att vara rätt försäkrad.

Under mina första år som företagare fick jag veta att jag behövde pensionsförsäkring, sjukförsäkring och olycksfallsförsäkring. Några talade till och med om att jag behövde en ansvarsförsäkring, men det var nog alla försäkringar som jag hörde att jag som företagare skulle ha. Det var ingen som talade om var att det fanns andra försäkringar som kunde behövas beroende på inriktning på företaget, inte ens mitt eget försäkringsbolag talade om dessa försäkringar. Av denna anledning råkade jag själv riktigt illa ut. I början av mitt företagande erbjöd mitt dåvarande företag, Globala Affärer, hjälp till mindre företag med att lägga anbud på varor och tjänster som efterfrågades inom offentligsektor, EU och FN. Det slutade med att företaget blev stämt på 2,4 miljoner kronor.

Mitt uppdrag var att hjälpa ett vårdbolag att dels se till att bolaget hade alla papper i ordning (förutom de ekonomiska kalkylerna) och dels att lägga ett anbud på en vårdentreprenad i en kommun. Så här i efterhand förstår jag att den upphandlande myndigheten inte ville ha min uppdragsgivare som leverantör och därför förkastades anbudet som jag hade skrivit. Istället för att begära rättelse (överprövning) från den upphandlande myndigheten blev Globala Affärer stämt på 2,4 miljoner kronor.

Jag ringde till mitt försäkringsbolag och frågade vad jag skulle göra. Det visade sig att jag var felförsäkrad och hade således ingen försäkring som täckte skadan. Jag fick således själv skaffa mig en advokat som jag fick betala med mina egna skattade pengar. Jag var förtvivlad och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Det enda jag visste var att jag inte ville gå i konkurs. Jag tillbringade veckor i fosterställning, så rädd att gå i konkurs, och för att människor skulle döma, peka finger och säga att jag var en usel företagare. I dag vet jag att konkurs inte är hela världen, men för mig och på den tiden skulle konkurs var otänkbart. Jag ville helt enkelt inte stå där med skammen.

När min advokat föreslog att vi skulle komma till en förlikning och att jag skulle behöva betala – trots att jag inte gjort något fel tackade jag för mig och sa att jag skulle klara upp detta på egen väg, vilket jag också gjorde. Jag satte mig helt enkelt ner och började lästa lagboken (har en högskoleexamen i rättsvetenskap). Mina ögon fastnade på något som kallas likvidation. Jag insåg genast att likvidation var lösningen på mina problem. Sagt och gjort, jag ringde upp företagets advokat som stämt Globala Affärer och sa att bolaget skulle likvideras. Min uppdragsgivares advokat svarade förvånat, men så kan du inte göra. Jag svarade advokaten, jo, tyvärr. Bolaget har inga tillgångar och ska likvideras. Sedan tackade jag för mig och lade på luren. Vem vill stämma ett företag som inte har några tillgångar och ska likvideras? Jag förstod att jag funnit vägen ut ur detta helvete, för det var så det kändes.

Ett annat exempel på hur viktigt det är att ha rätt försäkring är om ett företag skall göra affärer med FN och dess organisationer. Här gäller det för företagen att de har tilläggsförsäkringar som gäller för varor och tjänster i olika länderna. Ponera att det är krig eller naturkatastrofer och lastbilarna inte kan leverera varor som beräknat, utan de blir stående under en längre tid eller kanske ännu värre om lastbilarna blir stulna. Frågan är vem som ska bära kostnaden – FN, organisationen eller företaget? Mest troligt är att det är företaget. Frågan som följer är då, om och i så fall hur länge företaget har råd att bära kostnader om försäkring saknas? Försäkringar är med andra ord jätteviktigt.

Som princip bör jag alltid rådfråga mitt försäkringsbolag om vilka försäkringar som behövs. En ansvarsförsäkring ingår troligtvis i alla företagsförsäkringar och gäller för skador som företaget, anställda eller företagets produkter och tjänster orsakar. Men för mig och för vissa grupper såsom olika konsulter, upphandlare, byggkonstruktörer, arkitekter, mäklare och andra slag av rådgivare, krävs exempelvis specialanpassade ansvarsförsäkringar, så kallade förmögenhetsskadeförsäkringar. Andra försäkringar som inte nämns här kan naturligtvis också behövas.

Vilka försäkringar behöver du i din verksamhet?

Helena är vd för Demokratikonsult Sverige AB samt författare till boken En företagares bekännelser. Boken kan beställas på Demokratikonsults hemsida eller på Bokus.com.

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X