Han kombinerar forskning med företagande

Sverker Sikström är professor i kognitiv psykologi vid Lunds universitet och han har även gjort några startups. Hans specialområde inom forskningen är minne, neurala nätverksmodeller av beteende samt hur man mäter ords betydelse. Sverker är även initiativtagare till flera startups och delar här med sig av sina erfarenheter av att kombinera forskning med företagande. 

Av Nina Jansdotter

Ända sedan Sverker var barn har han alltid varit intresserad av hur saker och ting fungerar. Han läste böcker om uppfinnaruppfinningar, rymden och science fiction. När han började på universitet visste han inte vad han vill bli. Först läste han teknisk fysik och andra ämnen men sedan började han på psykologprogrammet.

  • En dag när jag gjort färdigt min uppsatts så förstod jag att kunde söka för att bli doktorand i psykologi. Det var först då jag insåg att jag hamnat rätt i livet – jag vill förstå vem vi är och hur vi uppfattar världen.

Hur kom du in på företagandet?

  • Ord har alltid ansetts som något man inte kan mäta. När jag insåg att mening faktiskt går att göra till siffror så började jag se möjligheter. Detta pratade jag med min bästa vän om på en resa till Grekland och när jag kom hem så kollade jag efter samarbetspartner. Detta ledde till att han var med om att starta sin första startup, Saplo ett språkteknologiföretag som senare såldes till Strossle. Det var en härlig tid nybyggande att göra en resa med ett startup. I början finns bara möjligheter och man vet inte vart det ska sluta.

Forskning och företagande är varandras motpoler, samtidigt som många företag och mina startups kommer från forskning. Forskning ger dig tid att sätta dig in ett nytt område, upptäcka, förstå och utveckla något helt nytt. Företagande ger din forskning ben att komma ut i den stora världen och skapa en större nytta för många, fortsätter han.

  • Kanske den största skillnaden är attityderna. I forskning så får man tyngd och förtroende av att hitta fel, brister och problem. I företagandet handlar om att se möjligheter säga att man är bäst. Kanske är det därför så få forskare går ut i näringslivet, man måste ha två huvuden i en kropp.

Sverker nämner även att han älskar utmaningar. Kanske är det därför som han alltid har sökt sig till forskningsfrågor som verkar omöjliga att besvara som till exempel. Hur fungerar vårt medvetande? Kan vårt beteende beskrivas med en algoritm? Kan mening förstås och mätas?

  • Utmaningarna i företagandet är annorlunda, det handlar om att få saker och ting att lyfta. Vilka behov har människor och är dom villiga att betala för det? Kan produkten skalas? Finns det folk och förutsättning som gör att det går att genomföra, säger Sverker. 

Har du gjort något misstag du kan dela med dig av?

  • Jag gör hela tiden misstag i min vardag men jag anser att det största misstaget är att inte våga göra det man vill göra.

I våras vann han institutionens grodplasktävling, som gick ut på att berätta om deras mest pinsamma misstag. Det var innan anställningsintervjun som min kollega förklarade för mig,  att du får absolut inte kommentera den sökandes utseende.

  • Men det enda som dök upp i mitt huvud var att fråga henne, “Hur lång är du egentligen?” Jag är ny en prisbelönt ägare av en gelegrodplask- figur.

Vad har du på gång just nu inom ditt företagande?

  • Vi ska bygga en ny social plattform som mäter attityder och värderingar och presentera dem snyggt i bilder. Den kommer att vara en jätteenkel bild, men samtidigt kraftfull. Det ska bli fantastisk roligt, säger Sverker, entusiastiskt.

Hans råd till andra som vill starta företag är först och främst att ha kul. Förverkliga dina drömmar och se de stora visionerna. Ibland tror han att det verkliga startuppet, i början, på det där fiket, eller när du träffar den där personen som du kommer att jobba med, är det roligast och viktigaste i hela resan.

  • Då i början tänker man kanske på hur fanatisk projektet ska bli. Men när är allt är lyckat och färdig så tänker man kanske att det allra roligast var i början, fast synd att man inte förstod det då, när man bara vara upptagen att oroa sig för alla problem som skulle lösas.

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

Håll dig uppdaterad!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och försäkra dig om att inte missa något!
PRENUMERERA