Går det åt helvete har du ändå lärt dig någonting

Niclas Christoffer är tacksam över att han kan försörja sig på att vara komiker, föreläsare, författare och skådis. Att jobba konstnärligt var hans stora dröm som liten. Samtidig sa han alltid att han aldrig ville bli företagare.

Niclas Christoffers pappa var en framgångsrik maskinhandlare. När Niclas växte upp såg han hur mycket jobb det var. Hur många som inte betalade i tid, folk som inte gjorde och höll det de lovat. Nej, egen företagare var verkligen pappas blä-jobb. Men då var han så ung att han inte förstod fördelarna med att vara egen.

Hur kom du in på företagande?

– In i det sista kämpade jag emot. Jag hade en person som tog betalt per faktura och betalade ut lön till mig, även om detta var ekonomiskt dumt. Jag valde att jobba på hårdare istället för att starta eget för att få det att gå runt. Tillslut gick det inte längre. När min första bok, Som Zlatan fast bättre, skulle ges ut var kravet att jag hade ett företag för att det skulle fungera med utbetalningar och så vidare.

Blev det som du trodde?

– Nja… det blev bättre. Framför allt har jag lärt mig mycket om mig själv. Vad jag är bra på och vad jag är mindre bra på. Jag tror inte att man är dålig på någonting, bara mindre bra. Är man dålig handlar det ofta om att lära sig det. Jag har alltid varit bra på att veta vad jag är mindre bra på, då tar jag hjälp med de delarna. Med en bra lärare är alla bra elever. De saker som jag är bättre på passar jag på att njuta lite extra av att göra.

Vad är det bästa med att vara företagare?

– Att jag får jobba med det jag älskar att göra. Jag älskar verkligen varje minut och tar inget för givet. Så länge folk kommer för att lyssna eller skratta åt min komik, eller läsa mina böcker är allt det där andra mindre roliga helt okej att göra. När det gäller ekonomi har jag en revisor som sköter det åt mig. Visst han kostar lite, men den tiden kan jag lägga på att skriva böcker som förhoppningsvis säljer, skriva skämt eller stå på scen.

En annan sak som Niclas tycker är bra är att man kan planera sin tid, inom rimliga gränser.

– Man kan vara ledig om man vill det. Förra året hade jag det jobbigt på det privata planet. Min sambo lämnade mig, mitt hus brann och även en del annat var tufft. Då satte jag mig ner och funderade på om jag skulle ta ledigt en längre tid och om jag ekonomiskt hade möjlighet till det. Så hade jag inte kunnat göra och sedan komma tillbaka till den här jobbnivån. Tillgänglighet är väldigt viktig i min bransch. Sedan ska jag vara ärlig. Om jag hade tagit ledigt en tid  hade jag kommit tillbaka med ett färdigt bokmanus. Jag känner mig själv rätt bra numera, haha.

Vad är det mest utmanande:

– Av alla utmaningar växer man. Men jag måste erkänna att de sakerna som min pappa var med om i sitt företag även händer mig. Nu har jag inte haft företag så länge, men när man måste ringa och påminna kunder att betala… Roligare kan man ha. När folk inte gör sin del av sitt arbeta så jag kan göra mitt bästa. Det är också en stor utmaning ibland. Men lärorikt.

Har du gjort något misstag du kan dela med dig av?

– Om jag har, haha. Misstag är nyttigt så länge man lär sig av dem. Om jag gör ett misstag ser jag det som en nyttig läxa. Gör jag samma misstag två gånger då ser jag till att fixa det på något annat sätt. Exempelvis, jag är väldigt snäll. Många tycker att jag är för snäll, men sån är jag som person. Det jag har lärt mig nu är att jag inte vill ändra på det.

Istället för att jaga folk som ska betala får min revisor ta tag i det om det behövs. Han är mycket bättre på det än jag. Numera har jag också lärt mig att om en person ringer och vill boka och fråga om jag har ett datum ledigt för jobb klargör jag för kunden att även om datumet är ledigt nu kan jag inte boka det i evighet. De får gärna återkomma och boka mig. Jag kan också ge dem en viss tid att bestämma sig, men jag kan inte hålla datumet ledig hur länge som helst. Många bokningar blir inte av eller blir på ett annat datum för att arbetsgivaren ändrar sig, säger han och fortsätter:

– Sedan måste man sluta jobba grattis när man jobbar konstnärligt. En skola kan ringa och fråga om jag kan komma och föreläsa gratis. Om jag då ställer en motfråga till personen som har ringt om de kan hjälpa en kompis barn med sin läxläsning svarar de alltid att de inte kan jobba gratis. Det är lite lustigt. Det är ju just det som de precis bett mig göra. Skillnaden är att jag inte har en fast månadslön som dem. Sedan så lärde min pappa mig att säga nej till dessa jobb. Han sa ”Det handlar inte om att vara snäll, tvärtom. Du ger bort något gratis som en annan person betalar för. Det är inte snällt!”

Vad vill du ge för råd till de som nyligen startat eget eller vill göra det?

– Gör inte det, haha, jag skämtar bara. Gör det, går det åt helvete har du i alla fall lärt dig något. Man kan alltid ändra sig. Hellre prova en gång för mycket än en gång för lite. Jag släpper en barnbok om några veckor. En kompis frågade ”Kan du skriva barnböcker också?” Jag svarade ”Jag svarar när den kommit ut, då vet jag om jag kan!” Livet är kort, se möjligheter och inte problem. Prova dig fram till vad som passar dig. Jag är en bättre konstnär än jag är företagare, men det innebär inte att jag inte kan bli bättre företagare. I dag är jag en rätt bra företagare, för tre år sedan sa jag till min revisor tala till mig som om jag vore fem år. I gengäld kan jag lära dig ståuppa för en publik. Han sa: aldrig i livet. Men vilken lärare han var, och fortfarande är. Det absolut viktigaste är att inte vara rädd för att fråga om hjälp. Var ödmjuk, när någon med mer erfarenhet hjälper dig så lyssna och lär. Sedan så gör du samma sak för någon som du kan lära något.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

Håll dig uppdaterad!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och försäkra dig om att inte missa något!
PRENUMERERA