Hennes ryggskada ledde till ett framgångsrikt företagande

Lis Jacobsson, är en, enligt henne själv, enkel Värmlandstjej, nu boende i Bohuslän, som arbetar på Lustjakt, ett företag som säljer intimhjälpmedel, sexleksaker och liknande produkter via homeparty och internet.

Av Nina Jansdotter

Det hela började med att hon själv hade ett homeparty hemma hos sig år 2001 med en säljare som sålde sexleksaker. Hon tyckte då att det verkade vara ett jätteroligt jobb, med många glada gäster och det gav många skratt.
– Dock tyckte jag att säljaren kunde vara bättre på att tala om produkterna. Jag som jobbat som säljare inom livsmedel och byggmaterial tänkte att, det här kan jag göra mycket bättre, säger Lis med glimten i ögat.

Hon hade själv 29 år gammal, precis åkt på ett kraftigt diskbråck i ryggen och helt plötsligt fått personlig erfarenhet av hur det är att till exempel tappa känseln i underlivet och uppleva hur ”kul” sex blir då, förklarar hon ironiskt.  Det var mycket av det hon tyckte branschen behövde belysas med – alla som lever ett helt liv råkar ju någon gång ut för något som påverkar sexlivet negativt, genom sig själv eller genom en partner, berättar hon.
– Livet går upp och ner, man kan råka ut för sjukdom och funktionsnedsättning, depressioner, mediciner som påverkar lust och funktion eller bara förändringen som blir när man fött barn och helt plötsligt inte har bara sig själv att tänka på.  Jag tyckte att det behövdes information om produkterna som fanns för att kunden ska kunna göra ett så bra beslut som möjligt. Till exempel diameter, ytstruktur, ljudnivå med mera.

Företagandet blev inte alls som hon ville och planerade eftersom Lis trodde att hon själv skulle bli bra i ryggen och själv kunna komma ut och sälja själv via homeparty.  Men det dröjde många år innan hon kunde det och hon är fortfarande väldigt begränsad av sin rygg och ständig smärta.
– Men intresset att jobba som homepartyförsäljare var stort och det spred sig snabbt. Massor av andra tjejer ville jobba som homepartyförsäljare hos Lustjakt och vi växte i kanonfart. Det hade jag inte i min vildaste fantasi kunnat tro. Jag hade tänkt mig och kanske någon eller några till men inte så många säljare som vi fick. Så till sist fick vi stanna upp för att tänka efter vad vi ville och hur vi ville att vårt företag skulle bli. Ville vi ha fler säljare eller skulle vi stanna där vi var?  Vi gasade på och körde vidare och på den vägen är det.

Vad är det bästa med att vara företagare?
– Man har möjlighet att styra och påverka saker i den riktning som man själv vill. Jag brukar säga att jag vill göra detta på ett sätt som jag kan stå för och som jag kan vara stolt över.

Vad är det mest utmanande?
– Att inte stagnera, utan att kunna fortsätta att utvecklas med tiden. För inget är som den dagen vi startade. När vi körde igång så fanns det massor av fördomar om branschen och vi som startade ett företag som jobbade med seriösa fakta och massor av information samt gjorde det på ett rätt och riktigt sätt blev ibland väldigt besviken på att människor inte tittade på vilka vi var innan de dömde ut oss. Till exempel, när vi skulle försäkra vårt lager så var det ett försäkringsbolag som snäste i luren – ”att vi försäkrar inte sådana saker” och slängde på luren i örat. Där stod jag helt paff och tänkte ska ni inte titta på hur vi sköter oss och vårt företag innan en sådan kommentar. I princip alla människor har sex i någon form och det är ett av våra grundläggande behov. Varför sex har eller framförallt hade stämpeln av att vara något fult och udda är någonting jag har väldigt svårt att förstå. Sex är och har alltid varit en naturlig del människans liv. Låt oss värna om den fina gåva som sexualiteten är istället för att förtrycka den.

Har du gjort något misstag du kan dela med dig av?
– Oj, man gör hela tiden misstag – det tillhör lärandet. En företagare gör massor av misstag och det är bara att ”spotta i nävarna” och ta nya tag när det händer.

Vad har du på gång just nu
– Just nu så gör vi en nysatsning på homeparty. Vi plockar upp vissa delar som fungerade bättre förr och försöker kombinera detta med en hel del nytänkande. Man måste våga testa nytt, men även att vara beredd att gå ett steg tillbaka när det visar sig att det var bättre förr.

Vad vill du ge för råd till de som nyligen startat eget eller skulle vilja starta?
– Var beredd att lägga ner mycket tanke, hjärta och tid. Att ha ett företag är att leva med jobbet.  Brinner man inte för det så är det svårt att få det att fungera. Man lär sig massor hela tiden. I vissa fall så kan man också välja när och hur man jobbar, vilket kan upplevas väldigt fritt.

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

Håll dig uppdaterad!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och försäkra dig om att inte missa något!
PRENUMERERA