De ger studenterna stöttning i att starta eget

Patricia Szolnoki har jobbat som inspiratör på VentureLab sedan hösten 2016 och det är det roligaste hon någonsin har gjort. Hon har själv alltid gillat att vara med där det händer mycket, så det var ett självklart val för henne att börja jobba inom innovationssektorn efter hennes studier. Nu har hon en mycket bra möjlighet att bidra till samhället och samtidigt ha det kul på jobbet, menar hon.

Av Nina Jansdotter

VentureLab är del av Lunds Universitet där de jobbar för att uppmuntra entreprenörskap och hjälpa studenter att starta eget. De jobbar med inspiration, idéutveckling och inkubation.
– Under våra inspirationsaktiviteter försöker vi träffa så många av de 42.000 studenterna på Lunds universitet som möjligt. Det ger ett enormt flöde av ungefär 200 idéer varje år som vi kan ge affärsutvecklingssamtal och coachning till. När de har kommit en bit och bestämmer sig att satsa på idén, kan de söka till vår inkubator på Ideon. Här får man sitta upp till ett år och få affärscoachning och hjälp med allt som man behöver för att starta upp. Just nu har vi 26 bolag som får detta stöd.
Det är del av LU Innovation, en resurs för hela universitetet för att kunna utveckla idéer, produkter och tjänster.  VentureLab fyllde 15 år 2016 och har hjälpt nästan 300 startups med från idé till företag.
– Min roll är att inspirera studenter att tro på sina idéer, ta vara på sina kunskaper och våga satsa på att starta eget. Det finns så många bra idéer, och när det paras upp med höga kompetens från universitetet blir det otroligt spännande att jobba med dessa! Jag använder min tid både för att föreläsa, hålla workshops men även anordna events med både interna och externa partners, säger Patricia.
VentureLab är speciellt inriktad på Lunds universitets studenter, men även de startups kan få hjälp som involverar minst en student och externa medlemmar. Även de som är redan utexaminerade kan komma tillbaka upp till ett år för att få hjälp med sina idéer. Ungefär en fjärdedel av studenterna på LU är internationella. Det ger, enligt Patricia en härlig mix av idéer, kompetenser och en miljö som speglar det unga, drivna miljö som studenter skapar i Lund.
– Med de olika möjligheterna här på VentureLab får man inte bara hjälp med affärsutveckling utan är även en del av ett större nätverk. Vi samarbetar mycket med andra organisationer här på Ideon och ger ingång till detta fantastiska nätverket till alla som kommer till VentureLab. Många får en boost av olika tävlingar och events där man både inspireras och utvecklas. Våra entreprenörer blir ofta prisade medan de sitter i inkubatorn och många går vidare med investeringar och får plats på olika acceleratorsprogram eller andra möjligheter.
Inkubatorn har ett öppet kontorslandskap där olika studenter och projekt sitter tillsammans som i sin tur skapar samarbete och nya idéer på plats. Att vara del av LU Innovation ger dessa nya entreprenörer tillgång till patentrådgivning och hjälp med juridiska frågor.
– Många kanske undrar över varför man skulle satsa på att starta eget när de får en universitetsexamen som många gånger leder till en tryggare anställning. Det som lockar många är möjligheten att jobba med något man verkligen brinner för och kan bestämma exakt hur och vad man ska göra med sina idéer.

Det är just det här som är likadant hos många som startar eget, oavsett ålder och bakgrund. Men att vara student ger också andra möjligheter som många kanske inte har senare i livet:
– CSN, som ger en viss finansiell trygghet och många har inte hunnit ta på sig bolån, bil och vovve som skulle störta om ens företag inte går hela vägen. Vi på VentureLab ser det ofta som en styrka att man är ganska oberoende och kan verkligen satsa allt på en idé.

Det är dock ibland svårt att få företag att komma igång när det är studentdrivet. Många förknippar ”studententreprenörskap” med en lägre innovationsfaktor och många investerare vill se någon med större erfarenhet av företagande, förklarar Patricia. Det är ibland svårare för våra entreprenörer att slåss mot sådana fördomar än att jobba på själva idén.

 

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

Håll dig uppdaterad!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och försäkra dig om att inte missa något!
PRENUMERERA