Friskt vågat hälften vunnet

Sadat Tokhi är 37 år och kommer ursprungligen från Afghanistan,  1989 kom han tillsammans med sin familj till Sverige. Han har fyra syskon, två bröder och två systrar. Hans föräldrar har tryckt hårt på att alla deras barn skall utbilda sig och tillföra Sverige något i gengäld för den möjlighet landet gav familjen när de togs emot 1989. 

Av Nina Jansdotter 

Sadat har läst till civilingenjör i datateknik och jobbar som  IT – konsult på IBM CIC i Malmö. Arbetet går i stora drag ut på att koordinera tester, agera testsupport, delegera uppgifter, följa upp defekter och dess lösning.
– Jag trivs jättebra på mitt jobb och har för intention att stanna kvar och utvecklas inom IBM.

 I höstas började han planera sitt frieri till sin fästmö Gabriella. Han undersökte utbudet på den svenska marknaden för att hitta den perfekta förlovningsringen, men enligt honom så fanns det inte direkt något som utmärkte sig.
– Jag ville inte ge Gabriella en vardaglig ring, det bästa jag kunde hitta var förlovningsringar med en sten på 2 carat, men då låg priset väldigt högt och kvaliteten var inte den bästa. Jag ville ge henne något utöver förväntan och insåg ganska snabbt att för att kunna hålla min budget och samtidigt hitta något annorlunda var jag tvungen att leta utomlands. 

 Efter oändligt många timmar bakom datorn, mailkonversationer och telefonsamtal hittade han en juvelerare utomlands som verkade seriös och har filialer i många länder, bland annat London, Dubai, Hongkong, Los Angeles, New York samt Zurich. – Även om allt verkade regelrätt och seriöst i alla högsta drag förblev jag misstänksam, främst då det är en stor summa att överföra till ett konto utomlands och lita på att de ska leverera det man har beställt. Men även att ringen skall motsvara det jag hade blivit lovad, säger Sadat.

Eftersom huvudägaren är väldigt mån om sitt företag och att allt skall gå rätt till, läser han nästan alla mail som kommer in, främst i syfte att se till att hans personal ger den potentiella kunden den information han/hon behöver för att komma fram till ett beslut om rätt juvel, fortsätter han.
– Jag kom i kontakt med honom då han hade läst mina mailkonversationer med hans personal och tog personligen kontakt med mig. Jag fick en bra känsla av honom som person och tog beslutet att beställa en ring med en specifik sten jag valt ut. Jag reste med Gabriella till Dubai över nyår och friade till henne där, hon svarade JA.

 Ringen var över all förväntan, i allt från detaljarbetet, kvaliteten av diamanten till värdet av ringen. Där och då föddes idén till ett nytt företag.
– Jag samtalade med ägaren till juvelkedjan och förde på tal att jag skulle vilja representera hans företag i Norden. Han tyckte det lät som en utmärkt idé då han var i en expanderingsfas och vi kom överens om att jag skulle öppna en webbshop och försöka få in dessa underbara ringar till i första hand Sverige. 

 Sadat namngav företaget till Diamonddreams och hemsidan till diamonddreams.se. De hanterar inga diamanter eller ringar i Sverige, allt tillverkas och skickas från utlandet, förklarar han. 

 Fördelarna med att ha två jobb
Sadat trivs bra på sitt jobb på IBM och han vill fortsätta jobba där även när Diamonddreams börjar rulla på. Hans arbete ger honom en känsla av trygghet och säkerhet som ett nystartsföretag aldrig kan ge.
– Fördelen man har när man slutar med sitt ”vanliga” jobb är att man kan satsa 100 procent på sitt företag. Speciellt i branscher som kräver ett engagemang och är tidskrävande där man måste ge mycket av sig själv för att företaget ska lyfta. Nackdelen med att kombinera två jobb kan vara att det ena får lida för det andra. Det kan handla om att man satsar för lite tid, för lite arbete, för lite engagemang, för lite pengar, för lite hjärta på det ena arbetet kontra det andra.
Det gäller att vara säker på sin sak innan man satsar på att starta något vid sidan om sitt vanliga jobb. Den viktigaste ingrediensen är ett genuint intresse, om man har intresse för det man gör vid sidan om så kommer man hitta ork och tid för att klara av det. Det ska inte enbart handla om ekonomiska fördelar som man kan få ut av det, då lider engagemanget i slutändan.

Sadat värdesätter att kunna utvecklas inom sitt arbete, han har tidigare haft jobb där han tjänat bra men inte känt att han utvecklas och då valt att sluta. Han känner att han måste kunna växa i sin roll genom bland annat att få en realistisk möjlighet att klättra på karriärstegen och ta sig an nya utmanande uppgifter som leder till en känsla av tillfredsställelse mentalt.
– Det är viktigt att ha drömmar och mål att satsa på, det medför att man ständigt utvecklas och rör sig framåt. På detta vis blir man inte uttråkad lika lätt och känslan av att man sitter ”fast” i jobbet kommer inte över en lika snabbt.

 Sadat Tokhi ger tips till dig som har drömmar om att starta eget;

  •  Gör en ordentlig research inom fältet eller branschen som du vill starta eget inom. Ju mer information du har om marknaden och konkurrenterna, desto bättre förberedd är du för allt som kan uppkomma.
  •  Underskatta aldrig mängden arbete som krävs för att starta eget. Var beredd på att investera både tid och pengar för att komma igång ordentligt. Räcker inte ekonomin till för att satsa fullt ut, är det kanske bättre att vänta tills du har sparat mer eller kanske ta in en partner/investerare. Det är väldigt många nystartsföretag som faller på att man har brist på tid eller pengar.
  •  Mitt allra viktigaste råd är att inte lyssna på människor i din omgivning som inte backar upp din affärsidè, eller som endast kommer med negativa kommentarer. Omge dig med positiva människor så att de kan boosta dig och ge dig det stöd du behöver.
  • Kom ihåg, friskt vågat hälften vunnet.
Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

Håll dig uppdaterad!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och försäkra dig om att inte missa något!
PRENUMERERA