Vi ångrar oftast det vi inte vågade

 

Gabriella Milunovic är född och uppvuxen i Småland. Hon utbildad jurist vid Juridiska Fakulteten i Lund och verksam jurist på sin egen byrå, Västra Hamnens Juristbyrå i Malmö. Hon är specialiserad inom arbetsrätt, process och tvistelösning i familjerätt och socialrätt. Gabriella har även ett genuint intresse för medicin och sökte sig därför medvetet till en advokatbyrå efter sin examen som var inriktad inom medicinalrätt. På denna byrå var hon verksam vid byråns alla rättsområden, därav är hennes kompetens bred. Andra områden som hon brinner för är hedersrelaterade brott och barnäktenskap, samt kvinnor i utsatta situationer.

Av Nina Jansdotter

Utöver sitt arbete är Gabriella tvåbarnsmor och hon trivs otroligt bra med balansen mellan arbete och familj. Innan hon började studera till jurist arbetade hon både som undersköterska samt arbetsledare på ett stort LSS bolag i Malmö. I början av hennes studieperiod till jurist separerade Gabriella från barnens far och allt ställdes på sin spets.
– Jag stod ensam med två barn, varav ett har speciella behov och kräver mycket omvårdnad och skilsmässan var mycket jobbig.  Jag ville hoppa av oändligt många gånger och hade ingen som helst chans att studera på samma sätt tidsmässigt som mina studiekamrater, men lyckades kämpa mig igenom hela utbildningen och tog slutligen min juristexamen.

Hennes väg till där hon är idag har varit allt annat än lätt, Gabriella säger att hon inte hade velat byta den mot någon annans för något i världen.
– Livet är oftast inte en raksträcka, där varje steg är förutbestämt och där man kan förutspå hur man skall skydda sig för att undvika svårigheter. Allt det jag har med mig i mitt bagage hjälper mig idag att bli en bättre jurist, genom exempelvis att jag faktiskt vet att man kan hamna i situationer som inte skildras i lagboken, speciellt inom vårdnadstvister och skilsmässor men även många andra rättsområden.

 Det finns en lösning på allt

Enligt Gabriella måste man alltså tänka utanför boxen och ibland även utanför lagen för att hitta en lösning. Att kunna göra just detta, i kombination med att ha en bred livserfarenhet av olika svårigheter gör att hon arbetar utifrån mottot ”det finns en lösning på allt”.
– Jag har aldrig i mitt liv endast gjort en sak i taget utan alltid haft minst två järn i elden samtidigt, på detta sätt känner jag mig mest ”taggad” och uppnår på så sätt bäst resultat. Under mina sista terminer på juristprogrammet, arbetade jag heltid på Migrationsverket och studerade samtidigt, jag hade inget annat val helt enkelt, säger Gabriella.

Hennes val att hoppa av sitt vanliga arbete som bolagsjurist samt på advokatbyrå och köra på eget har främst att göra med att hon har en dröm om att en dag driva en juristbyrå med anställda jurister från olika etniciteter för att kunna bemöta klienten på bästa sätt utan tolkar, och någonstans måste man börja. Valet styrdes även av att hon ville arbeta utan att ha en chef och kunde styra sitt arbete och tider själv.

Vad är det bästa med att vara företagare?
– Det bästa med att vara sin egen företagare är att jag kan styra mina egna arbetstider i möjligaste mån. Jag arbetar fokuserat och effektivt under en kort period och får på detta sätt mycket tid över. Detta hade exempelvis tagits för ”dötid” på en annan arbetsplats, och jag skulle inte kunna använda den tiden senare på dagen till andra uppgifter som jag kan idag eftersom en vanlig arbetsdag  vanligtvis slutar runt 17:00. Med egen byrå styr jag själv när jag sätter mig med en specifik uppgift, dock skall allt ske inom de tidsramar som är uppsatta i ärendet. Man kan säga att det är mer frihet under ansvar och det passar mitt vardagspussel och mitt sätt att arbeta bäst.

Det mest utmanande med att vara egen är att man i den inledande fasen är både jurist, administratör och telefonist på samma gång. Det kräver stort engagemang och man måste vara beredd på att alltid svara i arbetstelefonen oavsett dag eller tid på dygnet, i alla fall i det initiala skedet. Samt att inkomsten är oregelbunden och man ekonomiskt inte kan planera på samma sätt som ett fast vanligt arbete, anser hon.
– Mitt råd till andra som funderar på att starta eget vid sidan om sitt “vanliga arbete” eller säga upp sig från detta jobb och endast köra eget är, våga!

Hon säger att det är viktigt att spara ihop en budget så att du kan klara en ekonomisk motgång eller en icke vinstgivande period på några månader samt att du gör upp en plan steg för steg för hur du skall få igång företaget. Hon tipsar även om att det är bra att göra en intressekoll först, så att du vet mer om vilka behov det finns av den tjänst som du kommer att erbjuda på marknaden.

– Man ångrar oftast sådant man ville göra men inte vågade och inte sådant som man gjorde men som man misslyckades med.

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X