Framgång är ingen slump

Niklas Alm är en nyfiken och vetgirig 43-årig kille från Uddevalla. En kille som ägnat de senaste 15 åren åt att utbilda och utveckla sig själv som människa och som företagare. Han har alltid valt lite andra vägar än de allra flesta. Han går de vägar som han anser vara rätt framför de som andra skulle föredra. Niklas åkte som 18 åring till Australien på vinst och förlust och arbetade som farmare i närmare ett år. Ett kliv som nog speglar hans personlighet. Han är trygg i sig själv och han litar på sin kunskap och sina förmågor.

Av Nina Jansdotter 

Hur kom du in på företagande?
– Jag kommer från en familj där min far var företagare och det har egentligen aldrig varit en fråga om jag skall vara egen eller ej. Jag började mitt yrkesliv som snickarlärling i två år. Startade därefter egen byggfirma under några år parallellt som jag arbetade som hemförsäljare. Sedan millenieskiftet har mitt fokus varit försäljning via internet och fastigheter. Under senare år så har mitt värv mer och mer gått åt att ge andra stöd och råd i deras liv och företagande, en verksamhet som jag tror kommer dominera under kommande år.

Blev det som du trodde?
– Jag hade egentligen inga stora visioner om framtiden utan lever och har levt mitt liv enligt devisen: säkra upp så mycket du kan inför framtiden men lev ditt liv i dag. Men så här mitt i livet måste jag säga att om jag fick leva mitt liv igen hade jag gärna sett att det såg exakt samma ut. Jag har haft ett underbart liv och fått en fantastisk familj. Att jag nu inför den andra halvan av livet lyckats packa en ryggsäck full med kunskap och erfarenhet gör att jag känner mig mer än redo att ta nästa steg.

Vad är det bästa med att vara företagare?
– Friheten, möjligheterna, förmånerna. Att få vara med när människor växer och att få ta del av deras framgångar. Att få ta del av någonting som är så mycket större än mig själv. Att få möjligheten att använda andra människors pengar, tid och kunskap när man bygger företag är oerhört energigivande då det skapar resultat man aldrig klarat åstadkomma på egen hand.

Vad är det mest utmanande?
– Att inte stressa för mycket och lyckas få till tillräcklig tid för återhämtning. Att även under tuffare tider ge sin familj den uppmärksamhet de förtjänar är otroligt viktigt om du skall orka vara en framgångsrik företagare under många år. Att ha familj och vänner ligger som väldigt åtråvärda behov i Maslows behovstrappa. Behov du inte skall man inte förringa.

Har du gjort något misstag du kan dela med dig av?
– De företag jag startat som inte burit frukt har alla misslyckats på grund av att de inte fick full uppmärksamhet. Hade de fått det är jag övertygad om att även dessa skulle lyckats. Men utan den riktiga passionen är det svårare. Jag tillverkade knuttimrade utedass vilket inte blev någon succe. Jag startade ett företag som skulle serva sommarstugeägare med kontroll och service för trygghet och bekvämlighet. Det gick inte speciellt bra men jag tror absolut fortfarande på idén.

Vad vill du ge för råd till de som nyligen startat eget eller skulle vilja starta?
– Se till att ha minimala utgifter och helst inga eller minimala lån. Min bok ”Den stora teorin”, är en sammanställning av det jag lärt mig genom att driva företag i verkligheten och ha läst fler än 200 böcker om företagande och framgång. Hjulet är redan uppfunnet, du behöver inte uppfinna det på nytt. Framgång är inte en slump. Framgång kan skapas genom hårt arbete och rätt riktning. Våga ta hjälp. Det är förmågan att behålla pengar som skapar en stor förmögenhet. Jag vill upprepa det igen: FRAMGÅNG ÄR INGEN SLUMP.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

Håll dig uppdaterad!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och försäkra dig om att inte missa något!
PRENUMERERA