Wednesday, April 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörslivKrönikaKrönika – Vad kännetecknar...

Krönika – Vad kännetecknar oss som startar och driver eget?

Av: Helena Kubicek Boye

Jag har varit egenföretagare sedan mellanstadiet då jag gjorde en tidning och sålde till mina klasskompisar. På sommarlovet ville jag inte bara plocka jordgubbarna utan sålde istället gubbarna på torget, där vi på högstadiet även stod och krängde oätliga bakverk som vi vispat ihop hemma. Jag älskade redan då känslan av att förverkliga idéer och tjäna pengar på detta.

Jag har ofta funderat vad som kännetecknar oss som startar och driver eget. Merparten av mina närmaste vänner är företagare och vi dras till varandra. Har vi behov av frihet? Vill vi styra vår egen tid? Vill vi tjäna mer pengar än om du är anställd? Gillar vi utmaningen? Eller är vi spänningssökande, självdestruktiva, otrygga rastlösa individer som alltid vill framåt? För att driva eget innebär inte att du alltid får jobba med det du älskar, utan att du arbetar för dig själv. Det innebär däremot att du får öppna ett kontinuerligt flöde av vita kuvert från Skatteverket, att du inte alltid vet om du kan betala ut lön till dig själv och att du ständigt får trixa och lösa problem.

Det finns nog inget självklart svar på vad som kännetecknar ”oss”, men däremot finns det numer forskning på vilka av oss som har större benägenhet att nå vår målsättning än andra. Det är nämligen så att man urskilt en psykologisk faktor som är direkt biologisk betingad, som på svenska bäst översätts till ”driv, uthållighet, djävlar anamma”. Den engelska termen är grit.

Grit är alltså en faktor som är överordnad talang, genialitet, intelligens och andra förmågor som vi kan tro är kopplade till framgång. Grit innebär att hitta din inriktning och följa planen och att inte ge upp vid motgångar och att hålla fokus. Fortsätt simma som Doris i Nemo hade sagt.

Och vad ska vi göra när vi plötsligt inte tycker det är roligt att simma längre. Jo då ska vi fördjupa oss, dyka ner ännu lite längre i det vi håller på med. Då kommer lusten tillbaka.
För det är lätt, när tillvaron domineras av vita kuvert och pitchar med sega investerare, att tappa lusten.
Så mitt råd till dig som startat eller driver företag. Fortsätt simma, och tar lusten slut, fördjupa dig lite i ditt område, lär dig något nytt så kan det plötsligt kännas stimulerande igen.

Och som psykolog måste jag också flagga för att ta pauser i simmandet. Det är lätt att jobba dygnet runt av lust för att nå målet. Men ska vi vara uthålliga och nå våra mål måste även vi egenföretagare vila emellanåt.

/Helena Kubicek Boye, leg psykolog, föreläsare, författare
Har bland annat drivit upp ett e-hälsobolag och drivit psykologverksamhet.

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X