Företagsamhet – en yttring av meningsfullhet och medvetna val

Jag har de senaste tio åren haft förmånen att träffa tusentals företagare – människor som brinner för det de gör och som ofta gör det av en uttalad anledning. När jag frågar hur det kom sig att de en gång startade sina företag visar det sig att många tidigare i arbetslivet inte känt någon direkt mening i arbetet eller att de kunnat leva sina värderingar. Annorlunda uttryckt – de har inte kunnat ta med hela sig själv till jobb.

Av Stellan Nordahl

Så kommer brytpunkten i deras story – en större omtumlande och livsavgörande händelse. Till exempel att de blivit förälder, gått i väggen, skilt sig, eller blivit allvarligt sjuka. En eller ett flertal händelser som inneburit kraftfulla förändringar och som fått dem att stanna upp, reflektera, inse eller på annat sätt medvetandegjort att de saknat mening i sitt liv eller kanske till och med levt någon annans liv. Insikter som lett till att de omvärderat livet och gjort ett medvetet val.

Att starta ett företag är ett oerhört medvetet val. Det medvetna valet att ta ansvar för sin och andras utveckling. Det medvetna valet att aktivt skapa framtiden och att skapa meningsfullhet. Det medvetna valet att ta med hela sig själv till jobb.
Det riktigt intressanta är att de sett den förändringskurva de varit i som en möjlighetskurva. I den möjlighetszon som uppstått har de valt att starta ett företag och försätta sig själva i aktiv påverkan. Att se glöden i dessa människors ögon känns hoppfullt. Hoppfullt då vi behöver se och göra nya saker för att skapa en hållbar framtid och även för att det innebär att andra kan inspireras och även faktiskt göra detsamma.

När vi blir mer medvetna ser vi hur saker hänger ihop. Våra styrkor stammar ofta ur det vi tycker är intressant, sådant vi upplever som kul eller meningsfullt. Våra styrkor har därmed en nära koppling till våra personliga drivkrafter. Dessa i sin tur är närbesläktade med våra värderingar, dvs det vi uppfattar som viktigt i våra liv.
Att kunna leva sina värderingar innebär att det vi säger och det vi gör hänger ihop. När det gör det – då mår vi bra, då känner vi meningsfullhet och då kan vi också ta med hela oss själva till jobb. Och då har vi också möjlighet att se till det gemensamt goda och skapa en hållbar framtid.

 

/Stellan Nordahl – inspiratör, businessfilosof, entreprenör och författare
Just nu aktuell med boken Medvetna val – från offerkofta till möjlighetsmantel

 

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X