Trendspaning – Hoppas på en förändrad attityd

Vad året har att bjuda på företagsmässigt är svårt att veta, men vi bad några väl utvalda personer sia om vad de tror blir 2017:s största snackisar, trender och frågetecken. Först ut är Harry Goldman, vd NyföretagarCentrum Sverige.

Harry tycker det är svårt att förutspå vad som kommer att hända under året. Men han har ett par önskemål och funderingar.
– Jag funderar på hur man inte tar tillvara på nyföretagande som nyckel till integration. Det är ett stort misstag. Alla säger att nyanlända tillåts att starta företag, men i praktiken finns det många byråkratiska förhinder. Nyanlända ska få göra ett spårbyte när de är här, de ska inte behöva åka tillbaka till sina hemländer för att ansöka om att komma hit som företagare.

Harry hoppas och tror att det kommer regler som möjliggör att dessa personer snabbt ska få starta sina företag.
– Det finns ingen annan utväg, det måste ske en ändring.

En annan fråga han funderar över är förändringarna i RUT och ROT.
– I praktiken gjorde regeländringarna inte så stor skillnad. Vad det handlar om är attityden till företagande. Vi har sett en jättenedgång inom de branscher som berörs. Branscher där flest kvinnor och människor med utländsk bakgrund är verksamma. Köptrycket på dessa tjänster är fortfarande stort, men ingen vågar kasta sig in i en bransch där attityden är negativ.

En annan bransch där företagandet gått ned är vård och hälsa.
– Diskussionerna om vinst i välfärden har hämmat företagandet.

Även diskussioner om 3:12-reglerna har haft en negativ påverkan på företagandet.
– Ingen, förutom duktiga revisorer, vet vad de innebär. Oavsett den praktiska betydelsen handlar det om vilka signaler som sänds ut. Att nyföretagande och egenföretagande inte prioriteras. Jag hoppas att det förändras.

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X