Spara för framtiden

Enligt statistik från Länsförsäkringar saknar mer än 100 000 småföretag tjänstepensionssparande.
– De som jobbar i småföretag utan tjänstepension kan få det tufft som pensionärer. Många missar även skydd vid långvarig sjukdom och olycksfall. Om vi antar att det i snitt finns tre anställda i varje företag är det mer än 300 000 personer som kommer att få en låg pension och ett bristfälligt skydd vid sjukdom, säger Tua Holgersson, vd för Länsförsäkringar Fondliv.

I en undersökning om varför det ser ut som det gör svarar en tredjedel av företagen att det inte finns någon behov av att ordna tjänstepension, en tredjedel, 28 procent att de inte har råd och 29 procent att det är för svårt, de tänker inte på det eller inte orkar ta tag i det.

Monica Peterson, pensionsmyndigheten, tipsar

  • Som företagare är din allmänna pension beroende av hur mycket du betalat in till Skatteverket via skatter och avgifter.
  • När du är företagare saknar du tjänstepension och behöver själv spara extra pengar till din pension. Spara 4,5 procent av din lön, det motsvarar vad de flesta anställda får inbetalat till sin tjänstepension. Tjänar du mer än 36 000 kronor per månad behöver du spara mer än så.
  • Du får dra av 35 procent av din inkomst i deklarationen för ett privat pensionssparande, men…
  • Det är inte alltid en bra affär att dra av för privat pensionssparande i deklarationen. Om du har inkomster som motsvarar mindre än 37 000 kronor per månad kan det vara bättre att spara på annat sätt.
Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X