Så får du ett bra hjärnkontor

Ett ogenomtänkt kontor försämrar människors arbetsliv. Det visar inredningsdesignern Isabelle Sjövall och hjärnforskaren Katarina Gospic i en ny bok om hur du inreder för ökat välmående och effektivitet.
Text: Amanda Malmberg

Att det är för dyrt är det vanligaste motståndet mot inredning som främjar de anställdas effektivitet och välmående. Dyrt, jobbigt, och svårt.
I boken Neurodesign – inredning för hälsa, prestation och välmående argumenterar författarna Isabelle Sjövall och Katarina Gospic för att det finns andra vägar – tänk först, inredningsshoppa sen.
– Det som blir dyrt på riktigt är när de anställda, på grund av sjukfrånvaro och ineffektivitet, kostar företaget massvis med pengar.
En dålig ljudmiljö kan enligt Isabelle försämra människors prestationsförmåga med 66 procent. Dessutom ökar risken för hjärtinfarkt.
– Konsekvensen av en dålig arbetsmiljö blir att de anställa mår sämre och presterar sämre.

“Vi är i grunden sociala varelser som tycker om att interagera med andra, men de allra flesta har också arbetsuppgifter som kräver tystnad och koncentration”

Ett företag som vill förbättra kontorsmiljön bör enligt Isabelle börja med att kartlägga läget utifrån frågor som: Hur arbetar vi? Vilka behov finns och hur ska vi tillgodose dem? Svaren ger grunden till hur kontoret bör se ut. Därefter bör man analysera de anställdas arbetsuppgifter och hur mycket människorna interagerar. Svaren ger nyckeln till hur företaget kan inreda sitt kontor för ökat välmående.
De tre vanligaste kontorsformerna är eget kontor, aktivitetsbaserat kontor och det ökända kontorslandskapet. Aktivitetsbaserat kontor kan enligt Isabelle fungera om det utförs på rätt sätt, men bäst är det gamla hederliga privata kontoret.
– Om möjligheten finns bör man ge personalen egna rum att arbeta i.
Utöver det bör man enligt Isabelle ha tillgång till allmänna lokaler som är anpassade efter aktiviteterna som utförs på respektive företag.
– Vi är i grunden sociala varelser som tycker om att interagera med andra, men de allra flesta har också arbetsuppgifter som kräver tystnad och koncentration.
Kontorslandskap är inte optimalt. Studier visar att varje gång man blir avbruten från en arbetsuppgift kan det ta upp emot 25 minuter att återfå fokus, och i kontorslandskap är det svårt att inte bli avbruten. För att kunna nyttja sin fulla kapacitet krävs därför en plats där det är tyst.
Det låter kanske inte som några nyheter, men Isabelle menar att företag ofta tänker kortsiktigt.
Trots att sjukskrivningar kräver mycket av ett företags ekonomiska resurser, vinner pris per kvadratmeter ofta över ett klokt avvägt investerande i de anställdas välmående.

3 tips för att billigt omdekorera kontoret
• Få in växter. Naturen har en lugnande effekt och sänker stresshormonerna i kroppen.
• Välj möbler med omsorg. Stoppade möbler och textilier med struktur absorberar ljud, vilket skapar en bättre och mer gynnsam ljudmiljö.
• Anpassa färgerna till rummets funktion. Skarpa färger, som rött, triggar oss medan blått har en lugnande inverkan. Det ska vara ljust, men inte bländande ljust.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Föregående artikel

Ljuddämpad inredning

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X