Få startkapitalet att växa

Hur tänker riskkapitalister när de ska investera i företag? Vilka företagsidéer nappar de på och varför är just entreprenören så viktig hos riskkapitalisterna? Starta & Driva Företag söker svar inifrån branschen.
Foto
Anders Lindqvist

staffan-morndal-pa-verdane-capital-advisors_starta-driva-foretagSverige är det svårt för en entreprenör att hitta kapital när man precis startat ett bolag, även om det finns statliga alternativ och affärsänglar. Ytterligare ett alternativ till att få in kapital är genom riskkapitalbolag. Men kom ihåg att det är stor skillnad mellan riskkapitalbolag som investerar i startups, venture capital-fonder och buyout-fonder som investerar större belopp i mogna bolag. Det senare görs ofta genom att skjuta till ägarkapital i kombination med banklånefinansiering. När venture capital-fonder investerar i tidiga faser är det nästan uteslutande genom att skjuta till ägarkapital, och summorna hamnar på mellan 1 och 100 miljoner kronor. Verdane Capital Advisors tillhör den senare kategorin, och även om riskkapitalbolag investerar i nyare bolag ska de nästan alltid ha kommit en bra bit på vägen.

– Det finns i stort sett inget venture capital-bolag som investerar i ett helt nystartat bolag. Undantag kan göras om det är en entreprenör som man har arbetat med tidigare, säger Staffan Mörndal, e-handelsansvarig på riskkapitalbolaget Verdane Capital Advisors.
Utanför Sveriges gränser, i länder såsom England och USA finns det fler rika privatpersoner som investerar i nya projekt, vilket innebär att affärsänglarna i de anglosaxiska länderna generellt sett inte kräver en lika stor del av ägandet som i Sverige. Såväl affärsänglar som banker och riskkapitalister fokuserar på personerna bakom bolaget och kollar vad grundaren har gjort tidigare.
– Vi får in mejl varje dag och 95 procent av de som hör av sig tar vi aldrig ett möte med, oftast för att de inte har kommit tillräckligt långt ännu. Vi är ju egentligen dyra konsulter som förvaltar andra människors pengar – via AP-fonderna och försäkringsbolag är det ju också våra pensionspengar som riskkapitalbolagen förvaltar. Vissa bolag kan utvecklas väldigt väl, men en signifikant andel av de nystartade bolagen lyckas inte hela vägen och går i konkurs, förklarar Staffan Mörndal.
Att investera i nystartade bolag innebär en alltför stor risk för riskkapitalbolagen, och i detta segment har staten, genom till exempel Almi och Innovationsbron, en viktig funktion att fylla.

När en entreprenör kommer till ett riskkapitalbolag ser siffrorna vanligtvis bra ut, men Staffan Mörndal och hans branschkollegor vet att det är omöjligt att helt och hållet sia om framtiden.
– Det kan gå sämre eller bättre. Men det faller aldrig ut så som man trodde från början, säger han.
En sak som venture capital-bolagen tar ställning till är hur snabbt verksamheten kan accelerera. En entreprenör kan till exempel behöva pengar för att ta fram en mjukvara, och då uppstår en rad viktiga frågor: Hur många kunder kan sedan använda sig av mjukvaran? Hur stor är den potentiella marknaden? Hur snabbt kan bolaget växa; alltså, hur stor är skalbarheten? För att förstå marknadens potential tittar riskkapitalbolagen även på huruvida branschen i sig är eftertraktad. Verdane Capital VII har exempelvis investerat i Mathem.se eftersom fenomenet handla-mat-på-nätet har stor potential.
Det är givetvis också en fördel om en entreprenör är först med en produkt inom en trendig bransch. Till exempel är finansiell teknologi hett just nu, särskilt i tillväxtekonomier. Och de som kommer på bra lösningar för banktjänster på mobilen är alltid intressanta att titta närmare på, menar Mörndal.

_j4a9967_starta-driva-foretag

Klädmärket Isbjörn of Sweden lyckades få in 4 miljoner kronor genom crowdfunding.

Ett typiskt första möte mellan en entreprenör och Verdane varar en timme och äger rum på kontoret där företaget pitchar sin företagsidé. Därefter återkommer riskkapitalbolaget med åsikter och frågor för att få mer information. Om det är en stor investering på exempelvis 50 miljoner kronor tar det ofta flera månader från första mötet tills det att investeringen är genomförd.

I samband med investeringen skrivs ett omfattande aktieägaravtal som exempelvis reglerar vad som gäller kring nyemission eller vid en försäljning av bolaget. Avtalet kan också innehålla ganska stränga krav på vad som händer ifall grundaren slutar att engagera sig i bolaget inom en viss period efter investeringen.


Almilån
Som egenföretagare blir man ganska snart varse om att det går att få Almilån. Men vad ska man tänka på då? Vi ställde tre snabba frågor till Almis Carina Nordström, Affärsområdeschef Lån.

Vilka bolag kan ansöka om Almilån?
– Vi kan finansiera alla företag med upp till 250 anställda, från det nystartade företaget till de som funnits under lång tid. Dessutom till alla branscher och alla faser.

Vad ska man tänka på om man väl får ett lån?
– Att låna pengar betyder att de ska kunna betalas tillbaka. Det blir ingen kundnytta i att få lån som inte rimmar med företagets behov och inte rimligen kan bedömas återbetalas. Denna bedömning görs främst utifrån företagets affärsplan och budget.

Vilka nya grupper vänder ni er till?
– Då vi är mest förknippade med att finansiera relativt nystartade och mindre företag vill vi gärna förtydliga att vi finns till för alla företag som vill växa. Kort och gott, alla tillväxtbolag med upp till 250 anställda kan låna hos oss.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X