Konsten att fatta beslut

Ibland är besluten svåra att ta, och ibland föredrar vi till och med att någon annan fattar besluten åt oss. Som företagare saknar man dock den lyxen, och därför är det ännu viktigare att bemästra beslutsfattandet.

Elin Helander föreläser om hur vi fattar beslut.

Elin Helander föreläser om hur vi fattar beslut.

Varför väljer vi som vi gör? Vad påverkar våra val? Hur blir jag mer nöjd med de beslut jag fattar? En som intresserat sig för vårt beslutfattande är den svenska hjärnforskare Katarina Gospic, som disputerat med en avhandling om hur vi reglerar våra känslor och vad som händer i hjärnan när vi fattar beslut. Enligt henne är det viktigt att inse när känslorna tar över och hindrar oss från att tänka långsiktigt. Det är bra att få koll på när vi blir ”limbiska” (reagerar med reptilhjärnan och blir känslosamma) i?stället för ”kortikala” (reagerar med pannloben, alltså eftertänksamt och långsiktigt). Våra hjärnor suktar efter trygghet och snabba belöningar, och för att fatta bättre beslut gäller det att vi använder pannloberna och vårt förnuft. Katarina Gospic uppmanar oss att tänka oss dödsbädden när vi ska ta beslut inför framtiden. Skulle du ångra om du gjorde si eller så? Ofta hjälper svaret oss att hitta vår inre motivation, vilket är en mer hållbar drivkraft än de snabba belöningarna som hjärnan går i?gång på först.
Enligt Elin Helander, som föreläser om hur vi väljer, är det centralt att vi fattar beslut över huvud taget. Hennes infallsvinkel är att folk tenderar att helt undvika besuten.
– Man kan till exempel se stora skillnader i hur många som är organdonatorer mellan länder. Och detta beror på huruvida man måste kryssa för att bli organdonator, eller för att inte bli organdonator – alltså på vad som är förvalt åt oss. Länder där man behöver kryssa för att inte vara organdonator har fler organdonatorer.
Att det är jobbigt för oss människor att fatta aktiva beslut beror enligt Helander på att det ofta finns väldigt många parametrar som vi tar i beräkning, vilket blir svårt och energikrävande för vår hjärna.
– Det kallas för choice overload och handlar att det finns så pass mycket information att vi inte vet var vi ska börja. Ett tips är att försöka minimera alternativen när vi ska fatta beslut. Om man till exempel ska välja en bank kan man börja med att välja ut tre alternativ, för att sedan undersöka vilken av dem som är bäst. Därifrån är det lättare att jämföra banken du valt mot en ny bank. Har den bättre eller sämre villkor; ja eller nej?

Om du endast fick ge ett tips om beslutsfattande, vad skulle det vara?
– Det skulle vara att komma till skott! Varje gång du inte gör det fattar någon annan beslutet åt dig. Till exempel väljer du kanske att spara i samma gamla fonder som du alltid gjort. Vem har fattat det beslutet åt dig? Kanske din bankman – som sätter bankens intresse före ditt bästa – eller din farmor som startade upp ditt sparkonto för 20-30 år sedan. Ta saken i egna händer och kom ihåg att det finns något som heter ”good enough”. Alla beslut behöver inte vara perfekta.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Föregående artikel

Mobilvett på jobbet

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X